KuriózumAz első számú dolog, amit a szülők "teljesen elfelejtenek" megtanítani a gyerekeiknek!

Az első számú dolog, amit a szülők „teljesen elfelejtenek” megtanítani a gyerekeiknek!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Eva Moskowitz gyereknevelési szakértőként rendszeresen dolgozik együtt szülőkkel, és különösen nagy figyelmet fordít a hátrányos helyzetű közösségek diákjainak oktatására. Emellett ő maga is háromgyerekes édesanya.

A szakértő szerint sok szülő nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megtanítsa a gyerekeit bizonyos alapvető dolgokra – például arra, hogy rendet kell tartaniuk a szobájukban, felelősséget kell vállalniuk a tetteikért, és el kell végezniük a házi feladatukat.

Ezek a dolgok valóban fontosak, de van egy dolog, amiről Moskowitz szerint sokan teljesen megfeledkeznek: arról, hogy megtanítsák a gyerekeiket az élet élvezetére.

Ez olyan dolognak tűnhet, amit a gyerekek természetes módon is értenek, ezért a szülők nem fordítanak különösebb figyelmet rá, pedig nagy különbség van aközött, hogy gyerekként képesek vagyunk élvezni az életet, és a között, hogy felkészülünk erre a felnőtt életünkben. Sok boldog gyerekből lesz boldogtalan felnőtt, és ez általában azért van, mert gyerekként rossz üzenetet kaptak arról, mit is jelent boldognak lenni.

„Tapasztalatom szerint az emberek akkor a legboldogabbak, ha az életükben van valamilyen értelmes, produktív tevékenység. De sajnos folyamatosan azzal az üzenettel bombáznak minket, hogy a boldogság a fogyasztásból fakad”magyarázza Moskowitz.

„Amikor a reklámozók azt mondják, hogy kényeztessük magunkat a termékeikkel, azt próbálják elhitetni velünk, hogy a vásárlás a végső jutalom, hogy csak akkor leszünk boldogok, ha veszünk egy szebb autót vagy egy nagyobb házat” – folyatta a szakértő.

Hozzátette, hogy ha meg akarunk szabadulni ettől a mentalitástól, azt már gyerekkorban el kell kezdeni. Még ha a gyerekünk nincs is közvetlenül kitéve a reklámoknak otthon, a környezete közvetett módon úgyis hatással van rá. A barátai megmutatják neki a legújabb játékaikat – amik körülbelül egy hétig hatnak az újdonság varázsával, aztán megfeledkeznek róluk, amint egy újabb, érdekesebb játékot kapnak. Vagy elmennek egy másik gyerek szülinapi bulijára, és látják, hogy halmozzák el őt ajándékokkal.

A legboldogabb gyerekek az élményeket többre értékelik az anyagi javaknál.

„Ne szoktasd hozzá a gyerekedet az anyagiassághoz azzal, hogy túl sok ajándékot adsz neki, mert így azt hiszi, a tárgyak birtoklása boldoggá teszi” – figyelmeztet a szakértő. „Az elképzelés, hogy ajándékozással fejezed ki valakinek a szeretetedet, szép gondolat, amely valaha nagyon jól működött, de manapság sok gyerek olyan sok mindent kap, hogy ez hamar túlzáshoz vezet.”

Ezenkívül Moskowitz azt javasolja a szülőknek, mutassanak példát a saját születésnapjukkal is, hogy a gyerekek megértsék nem az ajándék az, ami igazán számít, hanem a mögötte rejlő szándék. Segíthetünk kitalálni a gyerekeknek néhány kézzel készült, személyes ajándékot – például üdvözlőlapokat, vagy házi készítésű tortát, stb.

„A férjem, Eric nem szeret ajándékokat kapni a születésnapjára, és ehelyett azt kéri, hogy a gyerekeink osszanak meg vele egy emléket, amit örömmel idéznek fel” – osztott meg egy saját példát a gyereknevelési szakértő.

Meg kell értetni a gyerekekkel, hogy a pénz és az anyagi javak még nem egyenlők a boldogsággal – ez a hit ugyanis később nagy csalódásokat és elégedetlenséget eredményez.

„Játszunk velünk egyszerű kártyajátékokat, hogy lássák, mennyire jól lehet szórakozni egy pakli kártyával. Építsünk velük faházat, vagy süssünk süteményt, hogy megmutassuk, milyen örömet szerezhet egy produktív tevékenység. Menjünk el velük múzeumba, hogy megmutassuk, milyen örömet jelent egy intellektuális tevékenység. Ha meg tudjuk tanítani a gyerekeinknek ezeknek az apró dolgoknak az értékét, mérhetetlenül megnő az esélyük a boldogságra, amikor idősebbek lesznek” – mondja Moskowitz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek