KuriózumAz élet kialakulásának 4 népszerű elmélete

Az élet kialakulásának 4 népszerű elmélete

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az élet a Földön több, mint 3 milliárd évvel ezelőtt jelent meg (feltehetően), és az első mikrobáktól fejlődött arra a komplex szintre, amivel ma találkozunk vele. De hogyan alakult ki ebből a “levesből” az, amit ma színes élővilágnak nevezünk? Számos elmélet létezik, és ezek közül a 4 legnépszerűbbet gyűjtöttük össze.

Fotó: NASA/JPL

Elektromos szikra

Az elektromos kisülések aminosavakat gerjesztenek és cukrot a vízzel telített levegőből, metán, ammónia és hidrogén társaságában, olvasható a híres Miller-Urey tanulmányban, amit 1953-ban publikáltak. Az elmélet szerint a villámcsapások indították el az élet fejlődését a Föld korai időszakában. Az intenzív vulkanikus tevékenységek ammóniát, metánt és hidrogént lövelltek az atmoszférába, amik viharfelhők és villámcsapások tömkelegével bombázták az akkori Földet.

Az agyag

Alexander Graham Cairns-Smith kémikus szerint az első molekulák az agyagban jelentek meg. Valószínűleg nem az agyag váltotta ki az élet fejlődését, de segítségére volt az összetevők strukturálásában. Idővel az organikus molekulát befejezték a DNS által diktált tulajdonságok kialakulását, és saját magukat szervezték újabb és újabb organizmusba.

A tenger

Az elmélet szerint az élet a tengerfenéken feltörő termálforrások környékéről származik, amelyek hidrogéndús környezetek. Ezek a források ma is elképzelhetetlen mikrobáknak adnak otthon: kénbaktériumok, akik olyan környezetben élnek, amit egy ideig még akkor is kinevettek volna, ha valaki csak elgondolkodik rajta. Ma már valóság: az élet a Földön mindegy egyes szélsőséges körülmények között virágzik.

A világűr

Ezen elmélet szerint az élet egyáltalán nem a Földön alakult ki. Feltétlenül a világűrből érkezett, valószínűleg meteoritok és üstökösök “hátán”. Az érdekes az, hogy a legtöbb, a Földön becsapódott meteorit hasonló tulajdonságokat mutat az összetevők szintén, mint amit ma ismerünk a Mars felszínéről. Elképzelhető, hogy Naprendszerünkben az élet a Marsról származik, és a vele összeütközött meteorok szállították szét?

Akármelyik is a helyes magyarázat, szembe kell néznünk a ténnyel, hogy ha a Földön képes volt a semmiből, vagy majdnem semmiből kialakulni ez a színes élet, akkor bárhol máshol is az Univerzumban, hacsak a “Teremtő” nem ezt az egyetlen bolygót szemelte ki alkotásának egyetlen helyszínéül, és az összes elmélet teljes egészében hamis.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek