KuriózumAz élet ereje

Az élet ereje

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Filozófikus magasságokba kell emelkednünk, ha az élet fogalmát szeretnénk definiálni.

“E szóval nevezzük az élő test részeinek mozgását, amivel azt mondjuk, hogy élet mozgás nélkül nincsen, azonban nem azt, hogy minden mozgás élet, vagy, hogy minden mozgó test él. Az élet fogalmának meghatározását sokan megkísérlették már, anélkül, hogy az eddigelé kielégítően sikerült volna. A fogalommeghatározás azért nehéz, mivel minden élő változandó, a változás fogalma azonban szabatosan meghatározva még nincsen. A mozgások azon összegét, melyet életnek nevezünk, egyelőre csupán ama tünemények felsorolásával vagyunk képesek jellemezni, melyeket alkalmunk van élő szerveken megfigyelni, csak élő lényeken fordulnak elő és az utóbbiak létezésének feltételei”, írja a Pallas Nagylexikon.

Mielőtt mélyebben beleásnánk magunkat, a közelmúltban felfedeztek egy olyan molekulát (DMT, Élet Molekula), amely minden egyes élőlényben ugyan abban a formában van jelen, a legapróbb baktériumtól egészen a legnagyobb cetig. A kísérletek még nincsenek haladó fázisban, és a tudományos világ ellenszenvét is kiváltották ezzel (hókuszpókusz az egész!), így nehezen tudnak a kísérletekkel haladni, de a minap érdekes áttörést értek el nagyrabecsült tudósaink.

Több mint 30.000 éves virágot voltak képesek a teljes fagyás állapotából újjáéleszteni. Szibériában, a jégbe fagyva találtak ősi fákat, melyek még magvakat tartalmaztak, és azokat felmelegítve, táplálva próbálták rügyeztetni, majd elültetni, de ezen próbálkozások kudarcot vallottak.

Újabb magokat találtak viszont egy odúban, melyeket valószínűleg egy őskori rágcsáló gyűjthetett össze a téli időszak beállta előtt. A magokat szakszerűen élethez méltó körülmények közé helyezték, és hatalmas csodálkozásukra a magok életre keltek. Csírázni kezdtek, elültették őket és később virágot is hajtottak. Életre keltek.

Tanulmányozásuk során sok különbséget véltek felfedezni a mostani, hasonló növényekkel szemben, melyek szintén az evolúciós változásra adnak bizonyítékot, és szeretnék az összes többi magot is hasonló képen életre kelteni, tanulmányozni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek