HolotropikumAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője: „Ha elkapnám a koronavírust, azt akarnám, hogy...

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője: „Ha elkapnám a koronavírust, azt akarnám, hogy Kínában kezeljenek. Mi nem vagyunk felkészülve erre”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

„A világ egészen egyszerűen nem áll készen”, hogy szembenézzen az új koronavírus okozta járvánnyal, mondta egy keddi sajtótájékoztatón a WHO szakértője, aki a járvány megfékezésére létrehozott misszió vezetője volt Kínában, és elismeréssel beszélt azokról az intézkedésekről, amelyeket a pekingi hatóságok a járvány megfékezése érdekében hoztak, írja az AFP.

„Fel kell készülnünk arra, hogy ezzel nagyobb mértékben szembe kell néznünk, és ezt nagyon gyorsan meg kell tennünk. De a világ erre egyszerűen nem áll készen” – mondta Bruce Aylward, aki Kínából tért vissza a WHO genfi székhelyére.

„Nem vagyunk felkészülve, olyan mértékben, ahogy kellene, sem pszichológia, sem anyagi szempontból” – mondta.

Ez a misszió számos kínai városba és tartományba utazott, köztük Vuhanba, a koronavírus járvány epicentrumába, hogy megvizsgálja annak alakulását és hatásait.

„A csoport egyhangú véleménye szerint a kínaiak megváltoztatták a járvány lefolyását, méghozzá elképesztően” – mondta Bruce Aylward, az Ebola-járvány elleni küzdelem elkötelezett veteránja.

„Ha elkapnám a koronavírust, azt akarnám, hogy Kínában kezeljenek” – hangsúlyozta, dicsérve az ország erőfeszítéseit a kórházak felszerelésében és új kórházak felépítésében.

„Kína most már tudja, hogyan lehet életben tartani a koronavírusban szenvedő embereket” – tette hozzá, és felhívta a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy sokkal jobban fel kell készülnünk.

Az új koronavírus okozta járvány, amely december végén tört ki, január 23. és február 2. között érte el a csúcspontját, ezt követően a WHO szerint a bejelentett napi esetek száma csökkenni kezdett. Kínában a vírus mintegy 77 000 embert fertőzött meg, akik közül 2600 meghalt.

Jelenleg a koronavírus több mint 30 országban terjedt el, a legtöbb eset Kínát követően Dél-Koreában (977 fertőzött és 11 halott), Olaszországban (322 diagnosztizált és 11 halott), Japánban (161 beteg és 1 halott) és Irán (95 fertőzött és 15 halott) van.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek