HolotropikumAz egész tojás egészséges, vagy csak a fehérje?

Az egész tojás egészséges, vagy csak a fehérje?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Széles körben elterjedt az a tévhit, hogy a tojás sárgája káros a szervezet számára, ezért sokan egyszerűen eldobják, amikor tojásos ételeket készítenek. A táplálkozástudományi szakemberek szerint azonban a tojás sárgája önmagában nem növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, sőt, egyes szakértők hangsúlyozzák, hogy épp a tojás sárgájának mellőzése vezethet később egészségügyi problémákhoz.

tojas

A 20. század elején egy Nikolaj Anicskov nevezetű orosz kutató arra a megállapításra jutott, hogy a tojás sárgája más telített zsírokkal és a koleszterinnel együtt veszélyt jelent a keringési rendszerre. A kutató ugyanis tiszta koleszterinnel etetett kísérleti nyulakat, és azt találta, hogy az artériáik sebekkel tömődtek el, ami szívbetegségekhez vezettek.

Más kutatók azonban megkérdőjelezték a kutatás eredményeit arra alapozva, hogy a nyulak szervezete semmiben nem közös az emberi szervezettel, ráadásul a koleszterin semmi esetben sem szerepel az étrendjükben. Az orosz kutató mellett más nemzetiségű kutatók is összefüggést mutattak ki a telített zsírok és a szívbetegségek kialakulása között. Ezek ellenére egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a telített zsírok a fő okozói a szívbetegségeknek. 2010-ben a The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent egy tanulmány, amely szerint a telített zsírok nem jelentenek megnövekedett kockázatot a szívbetegségek kialakulása tekintetében.

Az egymásnak ellentmondó szakvélemények és kutatási eredmények arra sarkallták a szakembereket, hogy a szívbetegségek kialakulásának okait kezdjék el behatóan tanulmányozni. Kiderült, hogy a krónikus stressz által okozott gyulladások, a növényi olajok túlzott fogyasztása, valamint a finomított szénhidrátok a fő felelősei a szívbetegségeknek és a keringési rendszer megbetegedéseinek.

Tudni kell, hogy amennyiben eldobjuk a tojás sárgáját, azzal lemondunk arról a sok tápanyagról, – A-vitamin, B-vitamin – amit tartalmaz. Ezek mellett a tojás sárgájában található telített zsírok szükséges egyes hormonok termelődéséhez, valamint a vitaminok és ásványi anyagok felszívódásához.

Összegezve: mindaddig, amíg figyelünk a bevitt kalóriák számára, az egyben elfogyasztott tojástól nem fogunk meghízni annak ellenére sem, hogy magas a zsírtartalma. Csupán arra vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba a tojásfogyasztást.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek