KuriózumAz ateista férfi 5 évet töltött azzal, hogy bebizonyítsa, Isten nem létezik,...

Az ateista férfi 5 évet töltött azzal, hogy bebizonyítsa, Isten nem létezik, de végül neki szentelte az életét

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Marc Lozano katolikus családban született, de már nagyon fiatalon kinyilvánította, hogy nem hisz Istenben. Ehelyett inkább a tudományokban hitt, és úgy tartotta, hogy a vallásos emberek értelmetlen ostobaságokat beszélnek. A hit fogalmával szembeni ellenszenve mélyen gyökerezett benne, és lelkében a szkepticizmus uralkodott. Azt azonban ő maga sem sejthette, milyen óriási fordulatot vesz majd az élete.

A hit megtalálásához vezető útján két számára fontos személy is támogatta. Az egyikük egykori kosárlabda edzője volt a Florida Southern College-ban töltött évei alatt, aki egyben protestáns lelkész is volt, és folyton arra buzdította őt, hogy járjon el a templomba.

Marc azonban egyszerűen azzal válaszolt az edzőjének: „Egy olyan könyvben hiszel, amit 2000 évvel ezelőtt írtak, az Ószövetséget pedig 6000 évvel ezelőtt. A legtöbb ember akkor sem tudja tisztán elmondani a történeteit, amikor a legjobb barátjának meséli el, mi történt vele tegnap.”

A másik fontos személy, aki befolyásolta őt, akkori barátnője – mostani felesége – Taylor volt, aki szintén katolikus családban nevelkedett, és vele ellentétben nagyon erős volt a hite. A köztük lévő nagy ellentét ellenére a kapcsolatuk erős maradt, de Marc egy ponton eldöntötte, hogy bebizonyítja Taylornak, Isten nem létezik.

5 éven át próbált érveket és bizonyítékokat találni, amik megerősítenék ebben, és mindent elolvasott, amihez csak hozzájutott. Elolvasta többek között Szent Ágoston írásait, Aquinói Szent Tamás Summa Theologiae-t, ugyanakkor a Korán és a buddhizmus tanaival is foglalkozott.

Mindeközben sok mindent elért az életében: diplomát szerzett, felépítette a karriert, amiről álmodott kosarasként, és feleségül vette a barátnőjét. Ennek ellenére nem tudott szabadulni egyfajta megmagyarázhatatlan nyugtalanságtól. A fordulatot végül egy Szent Ágoston idézet hozta meg: „Nyugtalan a szívünk, míg csak el nem pihen benned.”

Ezt felismerve, Marc kénytelen volt átgondolni az álláspontját, annak ellenére, hogy egyáltalán nem akart hinni Istenben, és úgy fogalmazott, hogy ő a „legvonakodóbb megtérő”, ahogy azt korábban már C. S. Lewis is megfogalmazta.

Marc a következő filozófiai érvelésre alapozta megváltozott gondolkodásmódját: „Ha a létezés létezik, akkor a létezés lényege is létezik… És ha a létezés lényege nem rendelkezik rejtett lehetségességgel, akkor alapvetően rendelkezik Isten tulajdonságaival. Ezért, ha a létezés létezik, akkor Isten is létezik.”

Így, miután éveken át próbálta megcáfolni Isten létezését, Marc, vonakodva bár, de mégis elfogadta azt. De nem volt könnyű beismernie, milyen következtetésre jutott.

„Tudtam, hogy ha egyszer elkezdek imádkozni, nem lesz módom arra, hogy a tudatlanságra hivatkozzam a továbbiakban. Ez azt jelentette, be kell ismernem, nem sikerült bebizonyítanom, hogy Isten nem létezik” – mondta.

Marc újonnan megtalált hite jelentős változásokat okozott az életében, és erkölcsi konfliktusok miatt otthagyta addigi állását.

„Láttam, hogy a szervezet olyan irányba mozdult el, és olyan tevékenységeket támogatott, amelyek ellentétesek az új erkölcsi kódexemmel – a bálványimádás elősegítése, valamint a kritikus fajelmélet és a transzneműség támogatása a gyerekek esetében” – magyarázta.

Marc ma a Christ Centered Capital nevű szervezet tulajdonosa, ami keresztény befektetőket segít, és pusztán önkéntes adományokból tartja fenn az oldalt, mivel nem kér pénzt befektetési tanácsaiért.

Fotó: YouTube

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek