KuriózumAz apák elképesztő hatással lehetnek a lányaikra, derült ki egy kutatásból

Az apák elképesztő hatással lehetnek a lányaikra, derült ki egy kutatásból

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mindannyiunk számára nagyon fontosak a szülők, de úgy tűnik, hogy a nők számára az apa talán meghatározóbb szerepet játszik, mint az anya. Még akkor is, ha az kívülről nem így látszik! Hiszen apa munkában van, apa túlórázik, apa most nem ér rá, de mégis, amikor jelen van, akkor nagyon nagy szerepe van.

Egy kutatás szerint minél nagyobb mértékben vesznek részt az apák a gyereknevelésben, annál nagyobb lesz a gyerek IQ-ja, és problémamegoldó képessége. Ha egy apa megfelelően támogatja a lánya életútját, és nem hátráltatja semmiben, akkor sokkal nagyobb önbizalom alakul ki a lánygyerekben, és a karrier területén is jobban kiteljesedik. Viszont, ha az apa nem ért egyet lánya döntéseivel hátráltatja, elmarasztalja, lenézi a képességeit, akkor nagy az esélye a súlyos önbizalomhiány kialakulásának.

A Behavioral Neuroscience folyóiratban közzétett tanulmány szerint sokkal erősebb az apa-lánya, mint az anya-lánya kötődés, ami azzal magyarázható, hogy apák sokkal többet foglalkoznak már kisgyerek koruk óta a lányaikkal, mint a fiaikkal.

Azt is kimutatták, hogy, ha egy apa jó kapcsolatban áll a lányával, akkor kisebb eséllyel alakul ki a kislány, majd a felnőtt nő esetében szorongás. Viszont, ha az apa elhagyta a családot, meghalt, vagy nagyon sok időt tölt házon kívül, akkor a lánygyerek minden bizonnyal hajlamos lesz a szorongásra, depresszióra, és más különböző mentális betegségekre.

Az apák hatása arra is kiterjed, hogy a lánygyerekek mit gondolnak a szeretetről, mennyire tudják kifejezni érzéseiket, és azt, hogy milyen típusú kapcsolatban élnek felnőtt korukban. Amint viszonyul az apa az anyához, ugyanazt a bánásmódot várja el a lány is leendő partnerétől.

Egy apa több annál, mint aki “megkeresi a betevő falatot”, az apa egy példakép, az ő személyiségén keresztül látjuk meg az élet értelmét, ő motivál vagy demotivál, ő mutat rá arra, hogy hogyan és miért kell küzdeni az életben. Természetesen az anya-lánya kapcsolat is nagyon fontos, de összességében tudat alatt az apa viselkedése, élete és személyiséges az, ami a legnagyobb hatást gyakorol a lánygyerekre.

Nem kell átlagon felüli teljesítményt nyújtani ahhoz, hogy valaki jó apa legyen.

W. Bradford Wilcox tinikorú fiatalokat vizsgált a bűnözés, nem kívánt terhesség és depresszió szempontjából. A kutatás alapján kiderült, hogy a szingli anyukák, és a családi életben alig résztvevő apukákkal élő gyerekek sokkal nagyobb eséllyel lettek depressziósak, vagy váltak valamilyen élvezeti szer használójává. Akik mindkét szülővel éltek, és apa is aktívan részt vett a nevelésben, sokkal egészségesebb tinédzserré cseperedtek. A “kiváló” és az “elég jó” apák is pozitív hatással voltak a gyermek fejlődésére, a lényeg, hogy az apa valójában jelen legyen a gyermek életében.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek