KuriózumAz amerikai óriásvárosok károsan befolyásolják más kontinensek városainak klímáját

Az amerikai óriásvárosok károsan befolyásolják más kontinensek városainak klímáját

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Meglepő bizonyítékkal szolgált egy új tanulmány: az olyan nagyvárosok, mint New York, károsan befolyásolják Alaszka, Kanada, Szibéria, és más régiók átlaghőmérsékletét, mintegy felmelegítve őket.

Fotó: Chris Isherwood - Flickr.com
Fotó: Chris Isherwood – Flickr.com

Ezekben a nagyvárosokban az átlaghőmérséklet a szmog miatt magasabb, amely miatt az ősz és a tél jelentősen veszít hűvösségéből. A Nature Climate Change tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez a hatás egészen Kelet Európáig is érezhető.

Számítógépes modellezéssel bebizonyították, hogy ez a hőmérséklet emelkedés indirekt módon is észrevehető. A hő 500 méteres magasságba emelkedik, melyet aztán a légáramlatok szállítanak magukkal távolabbi helyekre. A jelenség ugyan nem változtatja meg globálisan a hőmérsékletet, de jelentős. Kanadában nagyjából 0,8-1 fokra teszik a jelenség által okozott hőmérséklet változást.

“Minket is meglepett, hogy ezek a mesterségesnek mondható klímák egészen távol a hőforrástól is kifejtik hatásukat. Soha nem gondoltunk ilyen eredményekre”, magyarázta Guang Zhang meteorológus.

A tudományos közösség “intelligens és izgalmas” jelzőkkel illette a tanulmány eredményeit, de mint lenni szokott, további kutatásokat vélnek szükségesnek, amíg az elméletet tudományosan bizonyítottnak nem látják.

“Egy igen érdekes tanulmány, amely racionális módszerek eredményeire támaszkodik. Óvatosnak kell lennünk ugyanakkor, amíg más modellek segítségével is nem tudjuk alátámasztani az eredményeket”, hangsúlyozta David Parker, a birt meteorológiai szervezet vezető tudósa.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek