KoktélAz amerikai fogorvos, aki 98 japán katonát ölt meg egyedül, hogy megmentse...

Az amerikai fogorvos, aki 98 japán katonát ölt meg egyedül, hogy megmentse a sebesült amerikai katonákat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Milwaukee városából származó, középosztálybeli családban született Benjamin Salomon soha nem gondolta volna, hogy a második világháború egyik legnagyobb hőse lesz.

Foglalkozását tekintve Benjamin Salomon fogorvos volt. De amikor kitört a második világháború, Saipan szigetére került sebészként, ahol a fronton a sebesült amerikai katonákat látta el.

Amikor a hadseregben szükség volt rá, Salomon fegyvert ragadott, és egymaga lelőtt 98 japán katonát, akik megtámadták a sátrat, ahol éppen a sebesülteket látta el. Az alábbiakban bemutatjuk Benjamin Lewis Salomon teljes történetét.

Az amerikai fogorvos, aki 98 japán katonát ölt meg egyedül, hogy megmentse a sebesült amerikai katonákat
Benjamin Salomon

A fiatal Benjamin Salomon

Salomon 1914. szeptember 1-jén született, egy középosztálybeli zsidó családban a Wisconsin államban található Milwaukee városában. A wisconsini Shorewood középiskolában végzett, majd a Marquette Universityn folytatta tanulmányait, és a University of Southern California (USC) tanulójaként szerzett fogorvosi diplomát.

A USC-re nem volt egyszerű bekerülnie, mivel abban az időben számos amerikai egyetem korlátozott számú helyet biztosított a zsidó hallgatók számára. Amikor 1937-ben elvégezte az egyetemet, megpróbált csatlakozni a kanadai és az amerikai hadsereghez, de sikertelenül.

Benjamin Salomon, a katona

A sors végül úgy hozta, hogy 1940-ben Benjamin Salomon csatlakozott az amerikai hadsereghez, és a gyalogságnál kezdte meg katonai szolgálatát. Salomon nagyszerű katonává vált, és a puskák és pisztolyok szakértője lett.

Felettesei a hadseregnél tisztában voltak a fogorvosi képességeivel, ezért az Army Medical Department fogorvosi részlegén – Dental Corps (DC) – ajánlottak neki munkát. Megpróbálta visszautasítani az ajánlatot, de a kérését elutasították.

Felettesei végül parancsba foglalták a korábbi ajánlatot, és Salomon főhadnagyi rangot kapott. Hawaiira küldték, hogy a 105. gyalogezred katonáinak fogászati problémáival foglalkozzon. Mivel rendkívül jól teljesített (reggel a betegeit kezelte, délután pedig kiképzéseken vett részt), hamarosan előléptették kapitánnyá.

A saipani csata

A saipani csata

1944-ben a Japán Birodalom elfoglalta az ázsiai-csendes-óceáni térség nagy részét, ezért az amerikaiak megpróbálták megtörni a japánok védelmi vonalát, és a Mariana-szigetek elfoglalását tűzte ki célul, mivel a Mariana-szigetek a japánok belső védelmi vonalának kulcsfontosságú elemei voltak. A 105. gyalogezredet szintén Saipanba küldték, és mivel Salomonnak fogorvosként nem sok dolga volt, önként jelentkezett sebésznek a saipani csatában, és leváltotta a 2. hadosztály sebészét, aki egy korábbi csatában megsebesült.

A harc során az amerikai katonák és tengerészgyalogosok közel 30 000 japán katonát öltek meg, és további 5000 foglyot ejtettek. Annak tudatában, hogy a vereség immár elkerülhetetlen, Josicugo Szaito vezérőrnagy, a védelem irányítója, a következő parancsot adta a katonáinak: „Előretörünk, hogy megtámadjuk az amerikai erőket, és mindannyiunknak dicső halála lesz. Minden ember megöl tíz amerikait.”

Az öngyilkos banzai roham

1944. július 7-én körülbelül 3-5 ezer japán katona indított rohamot az 1. és 2. hadosztály ellen a Mariana-szigeteken, nagy pusztítást végezve az amerikai katonák között. A japánok a saját életükkel már nem törődve rohamra indultak, és 15 órán át támadták az amerikaiakat. A japánok többségének nem volt lőszere, így kardokkal, bambuszból és bajonettekből készített lándzsákkal támadtak az amerikaiakra, akik gépfegyvereikkel lekaszálták őket.

Benjamin Salomon

Amikor a támadás megindult, Salomon a frontvonaltól körülbelül 50 m távolságra felállított sátorban éppen a sebesült katonák ellátásával foglalkozott. Amikor látta, hogy a japánok előretörnek, arra kérte a többi orvost és asszisztenst, hogy menekítsék ki a több mint 30 sebesültet, miközben ő fedezi őket.

Amikor a kollégái visszatértek, hogy segítsenek neki, Salomont már holtan találták egy géppuska mellett, körülötte 98 halott japán katona hevert, akivel mind egymaga végzett. Ő maga 76 lövést kapott, és a teste annyira eltorzult, hogy alig lehetett felismerni.

George W. Bush elnök 2002-ben posztumusz Medal of Honor kitüntetésben részesítette Benjamin Lewis Salomont, ami jelenleg a Dél-Kaliforniai Egyetemen tekinthető meg.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek