HolotropikumAz alvás megtisztítja az agyunkat a selejttől és a méreganyagoktól

Az alvás megtisztítja az agyunkat a selejttől és a méreganyagoktól

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az alvás nem pusztán passzív pihenés, hanem egy nagyon is aktív folyamat, ami a leghatékonyabb módon tisztítja az agyunkat.

Addig, amíg aktívak vagyunk, az agyunknak nincs lehetősége megpihenni, és megtisztítani a memóriánkat a fölösleges dolgoktól.

Az aktív elme káoszt generál

Az agyunk egyfajta számítógép, aminek a működése mindig a logikán és a tervezésen alapul. Ugyanakkor, miközben az agyunk irányít a szervezetünkben minden létfontosságú és kognitív folyamatot, egyszersmind káoszt is teremt.

Amint azt tudjuk, a sejtjeink energiát állítanak elő ahhoz, hogy működhessenek. Teljesen természetes, hogy ezután a folyamat után mindenféle selejt és méreganyag marad hátra. Ez pontosan olyan, mint amikor rendezel egy házibulit, és utána rád marad a szemét meg a mosatlan.

A különbség az, hogy az agyunk képes megtisztítani önmagát, miközben mi alszunk, de ahhoz, hogy eltakaríts egy buli után, aktívan kell cselekedned.

Azt mind tudjuk, milyen a buli utáni takarítás, az agy öntisztító folyamatai azonban még mindig tartogatnak rejtélyeket a kutatók számára.

Más szervekkel ellentétben az agynak nincs nyirokcsatornája, ami egyfajta autonóm elvezető rendszer, amelyen át a fehérvérsejtek, az antigének és a különböző, anyagcseréből származó salakanyagok a szerveinkből a nyirokmirigyekbe jutnak.

A méreganyagok szűrése alvás közben

Az emberi test mintegy 700 nyirokcsomóval rendelkezik, amelyek kiszűrik az extracelluláris folyadékot, mielőtt visszajuttatnák azt a vérkeringésbe. A vér körben kering a szervezetben, de a nyirok csak egy irányban, a szív felé áramlik. A nyirokrendszer további alkotórészei a mandulák, az orrmandula (adenoid vagy tonsilla pharyngea), a lép és a csecsemőmirigy.

De vajon, hogy boldogul az agy az öntisztítással, ha nincs kapcsolatban a nyirokrendszerrel?

Az egyik választ erre a bonyolult kérdésre egy a Science magazinban publikált tanulmány adta meg. A tanulmány szerzői azt mondják, hogy a válasz az agy-gerincvelői folyadékban keresendő. Ez a tiszta, kristályos folyadék folyamatosan kering a központi idegrendszer belsejében, és újra felszívódik.

Az agy-gerincvelői folyadékot az agykamrákban található érfonat plexus choroideus termeli, 0,3-0,4 ml/perc, 500-700 ml/nap mennyiségben, ami azt jelenti, hogy naponta körülbelül 4-szer teljesen megújul.

Ez a folyadék kering az agy kamráiban, körülveszi agy agyat és a gerincvelőt, átmossa a sejtek közötti részeket, aztán újra felszívódik a vénákban, bejut a véráramba, és a ciklus kezdődik elölről.

Ezalatt az egyedülálló folyamat alatt az agy nemcsak a toxikus anyagoktól szabadul meg, hanem hasznos molekulákat és tápanyagokat is felszív. Még sok felfedeznivaló marad ezen a területen, de azt ma már mindenesetre biztosan tudjuk, hogy az agy képes az öntisztításra, ez a folyamat pedig egészen egyszerűen lenyűgöző.

Tehát, mi történik akkor, amikor valaki nem alszik eleget? Az alváshiány a béta-amiloid (amiloid) plakkok és a neurofibrilláris kötegek fokozott képződéséhez vezet az agyszövetben. Pontosan ez a folyamat az Alzheimer-kór egyik kulcsfontosságú jellemzője, amelynek okait még mindig nem ismerik teljesen.

Bárhogy is legyen, amíg a tudósok megfejtik az agy rejtélyeit, az a legjobb, ha mindig rendesen kialszod magadat. Ki tudja, lehet, hogy ezzel nemcsak megtisztul az agyad, de talán elkerülheted az olyan betegségek kialakulását is, mint például a demencia, ami szintén összefüggésbe hozható az alváshiánnyal és a rossz minőségű alvással.

Aludj körülbelül 7-8 órát naponta, az agyad mindenképpen hálás lesz érte!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek