Egy nemrégiben megjelent kutatás alapján azt feltételezik, hogy az alvás hatással van az idegsejteket védő mielin hüvely kialakulására, így azok növekedésére és öngyógyító folyamataira.

alvaszavar

A „The journal of neuroscience” tudományos lapban megjelent kutatás eredményei alapján az alvás még inkább jótékonyan hat az idegszövetre, mint ahogy eddig azt képzelték. A kísérletet egereken végezték, amiket két csoportra osztva: alvók és kényszerített ébren levők, azt figyelték meg, hogy az oligondendrocita aktivitás változó. Vagyis a mielin kialakulásáért felelős sejtek aktívabbak az rendszeresen alvó egerekben.

Az alvást olyan génekkel hozták összefüggésbe, amik a milein kialakulásáért felelősek, míg a a nem alvást olyanokkal, amik a stresszért és a sejtelhalásért felelősek.

Egy ez évi másik kutatás pedig arról számol be, hogy az alvás elengedhetetlen az idegsejtek megújulásához és a hibák kijavításához, vagyis a regenerálódásukhoz. Ez a folyamat ébrenléti állapotban nem mehet végbe, mert nem lenne hatékony és negatívan befolyásolná a mindennapi tevékenységünket.

Ugyanakkor egy érdekes felfedezést hoztak nyilvánosságra, miszerint az alvás alatt az agy azon része, ami nem képes kikapcsolni, felelős a rémálmokért.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.