HolotropikumAz alvás hatással van az idegsejtek mielin hüvelyének kialakulására

Az alvás hatással van az idegsejtek mielin hüvelyének kialakulására

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy nemrégiben megjelent kutatás alapján azt feltételezik, hogy az alvás hatással van az idegsejteket védő mielin hüvely kialakulására, így azok növekedésére és öngyógyító folyamataira.

alvaszavarA „The journal of neuroscience” tudományos lapban megjelent kutatás eredményei alapján az alvás még inkább jótékonyan hat az idegszövetre, mint ahogy eddig azt képzelték. A kísérletet egereken végezték, amiket két csoportra osztva: alvók és kényszerített ébren levők, azt figyelték meg, hogy az oligondendrocita aktivitás változó. Vagyis a mielin kialakulásáért felelős sejtek aktívabbak az rendszeresen alvó egerekben.

Az alvást olyan génekkel hozták összefüggésbe, amik a milein kialakulásáért felelősek, míg a a nem alvást olyanokkal, amik a stresszért és a sejtelhalásért felelősek.

Egy ez évi másik kutatás pedig arról számol be, hogy az alvás elengedhetetlen az idegsejtek megújulásához és a hibák kijavításához, vagyis a regenerálódásukhoz. Ez a folyamat ébrenléti állapotban nem mehet végbe, mert nem lenne hatékony és negatívan befolyásolná a mindennapi tevékenységünket.

Ugyanakkor egy érdekes felfedezést hoztak nyilvánosságra, miszerint az alvás alatt az agy azon része, ami nem képes kikapcsolni, felelős a rémálmokért.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek