Egy tanulmány alapján kiderült, hogy az állandó hajfestés, és a különböző vegyi anyagokkal dúsított hajápolószerek használata növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet szakemberei szerint sokkal nagyobb azoknál a nőknél a mellrák kialakulásának kockázata, akik rendszeresen festik a hajukat, mint azoknál akik nem terhelik a fejbőrüket, hajtincseiket különböző kémiai szerekkel. A tanulmány az International Journal of Cancer című szaklapban jelent meg 2019 decemberében.

A Sister study nevű kutatásban közel 47 ezer nőt vizsgáltak, akiknek a vérminta levételekor nem volt daganatos elváltozásuk, de a testvéreik közül legalább egynél már kimutatták korábban a mellrákos megbetegedést.

A kutatás alapján arra a következtetésre jutottak a szakemberek, hogy azok a nők, akik rendszeresen használnak hajfestéket, vagy valamilyen vegyi hajápolószert, 9%-al nagyobb arányban lettek emlődaganatosok. Azoknál a nőknél, akik nem használtak hajfestéket és vegyi hajápolószert, csak minimális esélye volt a mellrák kialakulásának.

A tanulmányból az is kiderült, hogy azoknál az afro-amerikai nőknél, akik legalább öt-nyolc hetente rendszeresen használtak hajfestéket, az emlőrák kockázata 60%-kal növekedett, míg a fehér nők esetében 8%-kal növekedett a kockázat. A szakértők szerint mindez azért lehetséges, mert az afro-amerikaiak haja más típusú hajfestéket igényel, és minden bizonnyal erősebb kemikáliákat is tartalmaznak ezek a termékek.

Alexandra White a kutatás vezetője elmondta, hogy a szakemberek már régóta vizsgálják a rák és a hajfestés közötti összefüggést, azonban mindeddig nem rendelkeztek ennyire konkrét adatokkal. Dr. White és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy azok a nők, akik legalább öt-nyolc hetente hajvasalót használtak, körülbelül 30%-kal nagyobb eséllyel lehetnek mellrákosak.

A szakértők összefüggést találtak az emlőrák kialakulása és a tartós hajfestés használata között, azonban egyértelműen nem állítottak fel ok-okozati összefüggést.

Forrás: technologynetworks.com

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.