Személy szerint élek a mondással, miszerint “igyunk még egy sört, hogy ne forgolódjunk alvás előtt”. Részben jogos, részben pedig egészségtelen, ugyanis az alkohol könnyen álomba ringat, de lényegesen rontja az alvás minőségét.

alkohol

Húsz korábbi tanulmány eredményeit revizionálták a kutatók az alkohol alvásra gyakorolt hatását vizsgálva. A tanulmányok 500 emberre terjedtek ki, olyanokra, akik kevés alkoholt, illetve akik mérsékelt mennyiségben fogyasztanak alkoholt alvás előtt, és egy erre a célra kialakított alvó laboratóriumban figyelték őket.

A “moderált” adag (2-4 ital) és a magas dózis (több, mint 4 ital) csökkenti a REM (Rapid Eye Movement) fázis időtartamát, ami alatt az álmok nagyrésze is keletkezik, és nagyon fontos a memória számára. Az alkohol épp ezt a fázist csökkenti, és időben kitolja a NREM fázis időtartamát (Non Rapid Eye Movement, lassú szemmozgás), ami mély alvást eredményez, de nem teljesedik ki álommal.

A tudósok végső konklúziója: az alkohol ugyan segít álomba szenderülni, de nem hagyja az egyént nyugodtan aludni.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.