LélektárAz alkohol nem gyógyír a depresszióra

Az alkohol nem gyógyír a depresszióra

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Függetlenül attól, hogy milyen előzményei vannak és mi húz le a mélybe, sokszor egyedül, segítség nélkül, szerencsétlennek érezzük magunkat, mikor más ugyanakkor boldog és virul. Pánikba esünk, sírunk, keressük az ideális elfoglaltságot, a menedéket, a vigaszt, de nem találjuk. Valamennyiünkre rátalál előbb utóbb ez a sivár lelkiállapot. Kérdés, hogy ki hogyan tudja azt kezelni.

Merj bátran segítséget kérni!

A legtöbben azt várják, jöjjön már a hétvége, amikor végre alkoholba fojthatják bánatukat. Sajnos számtalan ember veszi igénybe az alkohol hatásait, amelyekről meg kell hagyni, abban a pillanatban jókedvre derítenek, feldobnak, elfeledtetik minden gondod-bajod. De az euforikus hatás hamar elmúlik, az ábránd egykettőre szertefoszlik, és nem marad más, mint a másnaposság, és főként a fizikai rosszullét.

Veled is megesett már, hogy lehangolt voltál? Találkoztál a barátaiddal, de az sem segített rajtad? Italt rendeltél ital után, aztán már azt sem tudtad, mennyit ihattál, mikor másnap magadhoz tértél és fejfájással ellenőrizted a pénztárcád vagy bankkártyád? A gond nem is azzal van, hogy ki-kirúgsz a hámból, hanem azzal, hogy az alkohol csak fokozza a depressziós lelkiállapotod, a szorongást, és gerjeszti a pánikrohamot.

Ha úgy érzed, már nincs kiút, fordulj pszichológushoz, és kövess el mindent, hogy megszabadulj ettől a lelkiállapottól, amely megfoszt minden erődtől és életkedvedtől! Elsősorban azt kell felfedezned, mi váltotta ki ezt belőled. Ha megtaláltad az okát, próbáld meg teljes mértékben elkerülni és óvakodni tőle!

Csoportterápiát ajánlottak? Ne riadj vissza tőle! Járj el a gyűlésekre, és szembesülsz majd azzal, hogy nem vagy egyedül a gondjaiddal, illetve biztosan vannak olyan személyek, akiknek sokkal komolyabb oka volt a kiborulásra, mint neked! A legfontosabb az, hogy ne szégyelld bevallani, hogy problémád van, hisz mindenkinek van. Ha megtanulod megosztani, megbeszélni azt, megnyugvásra lelsz. Továbbá ne részegedj le nyomban az első találkozó után, illetve ne önfejűsködj azzal, hogy képes vagy ezzel egyedül is megbirkózni, mert nem fog menni!

Antidepresszáns gyógyszereket szedsz? Azonnal felejtsd el az alkoholt, ha nem akarsz a legrövidebb időn belül a kórházban kikötni! Ha ezeket a gyógyszereket alkohollal kevered, a hatás kb a drogokéhoz hasonló lesz. És nem játék: függővé válhatsz, és tönkreteheted az életed, ha nem vagy képes azonnal határt szabni a cselekedeteidnek!

A legjobb gyógyír a depresszióra a türelem, a szeretteid törődése, egy szakorvos segítsége, és leginkább a te saját ambíciód, akaratod, hogy minél előbb legyűrd ezt a romboló lelkiállapotot! Ha te nem bízol önmagadban, és megfosztod magad az esélytől, hogy kilábalj, senki sem fogja megtenni azt helyetted. Nem mert nem szeretné, hanem mert nem képes rá!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek