A Psychological Science szaklapban megjelent legújabb kutatás alapján az agy olyan információkat is feldolgoz, amikről nem tudunk. Másként fogalmazva: most sikerült ezt a tényt bebizonyítani.

agy

A kutatók felfedeztek az agyhullámok kutatásában egy „agyi aláírást”, ami azt jelzi, hogy információt dolgozott fel és értelmet is társított melléje. Ugyanis a kutatók szerint az agy feldolgoz minden információt, csak nem társít mindenhez értelmet. Azonban azt, hogy mihez társít értelmet és mihez nem, nem teljesen lehet kontrollálni.

A kísérlet egyszerű volt: fekete körvonalakat ábrázoló képeket kellett megnézzenek az alanyok. A legtöbb képen semmi nem volt látható. Azonban volt olyan foltos kép, amin a fehér foltokba el volt rejtve valamilyen forma. A tudósok azt figyelték meg, hogy a legtöbb esetben az alany, ha nem is vette észre az elrejtett motívumot az agy igen és ez megjelent az agyhullámok szintjén. Ezt a tipikus „agyi aláírást” N400-as jelenségnek nevezték el.

„Az agy elutasítja a képek tudatos értelmezését, és ha elutasítja a forma tudatos észlelését, akkor az egyén nem lesz tudatában ennek.” – írja Mary Peterson, vezető kutató.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.