OtthonAutentikus ízek házilag, füstölő szekrény segítségével

Autentikus ízek házilag, füstölő szekrény segítségével

A füst hagyománya

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A füstölt ételek, sajtok, húsfélék a hazai gasztronómia szerves részeit képezik. A legautentikusabb ízélmény pedig akár házilag is elérhető, ehhez csupán egy füstölőre lesz szükségünk. A többi már a saját kreativitásunkon és receptünkön múlik.

Az élelmiszerek füstölése már évszázadok óta a gasztronómiai hagyományok részét képezi. A különleges, összetéveszthetetlen ízélményt mellett azonban más, gyakorlati haszna is van az eljárásnak. A hűtőszekrények elterjedése előtt például az egyik legnépszerűbb tartósítási forma volt, mely azonban a mai napig fennmaradt. A meleg füst képes ugyanis elpusztítani a kórokozókat, a húsok pH értékének megváltoztatásával pedig kialakulásuk esélyét is csökkenti. Egy füstölő szekrény alkalmazása tehát íz és tartósítás szempontjából is üdvös.

Bár a füstölést hagyományosan a házak kéményeinek mellékjárataiban, vagy külön füstölő kamrákban oldották meg, napjainkra ettől kifinomultabb megoldások is léteznek. Egy kompakt, acél füstölő szekrény például már esztétikailag sem lóg ki a konyha környezetéből. Emellett pedig jól szabályozható körülményeket képes teremteni az élelmiszerek hideg és meleg füstöléséhez egyaránt. Az autentikus ízek így házilag is egyszerűen elérhetők.

Hidegen, melegen, ízesen

A füstölő szekrény segítségével több füstölési metódus is végrehajtható, attól függően, hogy mi a cél vagy épp milyen élelmiszert szeretnénk kezelni. Alapvetően hideg és meleg füstölést különböztethetünk meg.

A hideg füstölés esetén értelemszerűen alacsonyabb hőmérséklettel számolhatunk, így az élelmiszerek hőkezelését ez a folyamat nem végzi el. Ez esetben tehát kiemelten fontos a megbízható forrásból származó alapanyag. Ezzel a módszerrel elsősorban pácolt húsfélék, kolbászok, szalonnák készíthetők.

A meleg füstölés esetén már hőkezelés is történik. Ezt a hagyományos módszer szerint a fa nedvességtartalmából származó gőzzel érték el, ám egy füstölő szekrény ettől jóval egyszerűbben szabályozható. Az eljárás a füstölés mellett az élelmiszerek párolására is alkalmas. A füstölt ételek, halak, húsok, de akár zöldségek is egészen egyedi ízélményt garantálnak. A füstölő szekrény pedig segít ezt házilag is előállítani, a lehető legautentikusabb végeredményért.

Szabályozott körülmények

Egy füstölő szekrény lényegében univerzális megoldást kínál a különféle füstölési eljárásokra. A szekrények hőmérséklete jellemzően egyszerűen szabályozható, meglehetősen széles tartományban. A füstös ízt adó faforgács egyszerűen betölthető, a rozsdamentes acél alapanyag pedig strapabíró és robusztus kialakítást kölcsönöz az eszközöknek. A füstölő szekrény kínálat pedig a legegyszerűbb modellektől az éttermi minőségig mindenre kínál opciót.

A legegyszerűbb és kifejezetten olcsó hidegfüstölő tálcák ideális választást jelenthetnek azok számára, akik kezdőként szeretnének kísérletezni a füstöléssel, vagy kisebb mennyiségű terméket akarnak előállítani.

A nagyobb űrtartalmú, több beállítást lehetővé tevő füstölő szekrények már inkább vendéglátóegységek, termelők számára ajánlottak, hiszen ezekben nagyobb mennyiségű élelmiszer is szabályozott körülmények között készíthető el. Egyszerű és hatékony megoldás a házias, autentikus ízekért.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek