HolotropikumÁrtalmatlannak tűnő szokások, amelyekről le kellene szoknunk

Ártalmatlannak tűnő szokások, amelyekről le kellene szoknunk

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Számos olyan magától értetődő, reflexszerű szokásunk van, amelyeket eszünkbe sem jut megkérdőjelezni, pedig káros következményekkel járhatnak egészségünkre nézve. Az alábbiakban öt ilyen ártalmatlannak tűnő szokásról lesz szó.

nyujtozkodas

Keresztbe tesszük a lábainkat: naponta alkalmazzuk, főleg munkahelyen, de közlekedési eszközökön, vagy otthon is gyakori. Pedig az egymásra tett lábak gátolják a láb vérellátását, ami akár vérrög keletkezéséhez is vezethet, így ne csodálkozzunk, ha egy idő után visszeresek lesznek a lábaink. Egy kutatás ugyanakkor kimutatta, hogy a keresztbe tett lábak 7 százalékkal növelik a magas vérnyomásra való hajlamot, ezért 10-15 percnél tovább ne üljünk ilyen pozícióba. Ha asztalnál ülünk és fárad a lábunk, csak hajlítsuk be lazán, párhuzamosan egymás mellett.

Túl sokat ülünk: a British Journal of Sports Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a hosszú időn át tartó ülés megrövidíti a kromoszómák végein elhelyezkedő ún. védősapkákat (telomerek), amelyeknek az a feladatuk, hogy megakadályozzák a genetikai információ sérülését sejtosztódáskor. Minél inkább csökkentjük az ülve töltött időt, meghosszabbítjuk az életünket, mivel megóvjuk a DNS-ünket az öregedéstől.

Az ülő munkát végzőknek azt tanácsolják, hogy félóránként álljanak fel és legalább egy-két percet mozgassák meg tagjaikat. De a BKV-n sem muszáj hajkurászni az ülőhelyet, elég, ha megkapaszkodik. Javasolt, hogy akik ülő munkát végeznek, azok félóránként legalább 1-2 percre álljanak fel, és mozgassák meg végtagjaikat.

Helytelen háttartás: a görnyedt, görbe hát amellett, hogy csúnya, káros is, és fájdalommal jár, mivel a vállizmok körüli inak a lapockánkhoz nyomódnak. A helyes testtartásra pedig folyamatosan figyelni kellene, kiváltképp a képernyő előtt töltött idő alatt. Tartsuk alhasunkat behúzva, lélegzetünket ne tartsuk vissza, vállainkat pedig nyomjuk egyidőben lefelé és hátra.

Nyújtózkodunk reggel: az orvosok nem ajánlják az ébredés utáni azonnali nyújtózkodást, mivel a hát korongjai könnyebben sérülhetnek, és könnyebben kaphatunk például sérvet. A porckorongok éjszaka hidratálódnak, így reggel nagyobb nyomásnak vannak kitéve. Tíz perc után viszont bátran nyújtózhatunk, mert hasznos így kezdeni a napot – ajánlja Ted Dreisinger szakember.

Helytelen táskahordás: függetlenül, hogy karon, vállon, alkaron cipeljük a táskát, fontos, hogy cserélgessük az oldalt, mivel az aszimmetria fájdalmakkal járhat. A test folyamatosan alkalmazkodna a helyzethez, ám az izmok egy idő után feladják, mivel a többkilós táskák cipelését nem bírják. Tehát figyeljünk az arányos eloszlásra, valamint arra is, hogy fölösleges dolgokkal ne növeljük a táska súlyát.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek