Teljesen új alapokra kellett helyeznie az Istennel való kapcsolatát Sterczer Hildának, az egy éve a Kancsendzönga megmászása utáni visszaúton eltűnt hegymászó, Erőss Zsolt feleségének. A nő a 4bakancs.com hegymászó oldalnak adott interjút, amelyből kiderül, hogy a fotelkommentelők megjegyzései nem különösebben érdekelték, ám felháborította, amikor a magyar hegymászószakma írt „marhaságokat”.

sterczer-hilda

Az interjúban Sterczer elmondja, alapvetően elégedett a helyzetével, jó dolga van, mert munkájából el tudja tartani a gyermekeit, és e mellett még foglalkozni is tud velük. Barátai mellette állnak, és még hegyet mászni is tud.

„Én úgy gondolom, nem lenne jó üzenet a gyermekeinknek, ha a négy fal között maradnék. Azt jelentené, hogy a természet és a hegy veszélyes dolog, amitől félni kell. Ez nem így van, sokkal nagyobb rizikó, ha valaki a tévé előtt tesped és magas lesz a vérnyomása vagy a koleszterin szintje” – fogalmazott.

Ugyanakkor megjegyezte: nyolcezres csúcsokra már nem szeretne mászni, mivel az veszélyes kategória. Az általa létrehozott alapítvány férje szellemi örökségét hivatott ápolni, és felhívja a családok figyelmét a kirándulások és túrák közösségépítő erejére.

Sterczer Hilda elmondta, neki és lányának, Gerdának pszichológus segített feldolgozni Erőss Zsolt halálát.

„A leányzónak elmondtam. Az élet része volt, hogy vártuk haza apát és ő tudta, hogy akkor érkezik, amikor virágzik az akác. Lelkesen ugrándozott, hogy „de jó, mindjárt jön haza apa”. Nem kislányom, majd ha érik az eper, akkor fog jönni… Aztán meg kellett mondanom, hogy apa nem fog hazajönni és ez nagyon megviselt mindkettőnket, pszichológus segített feldolgozni az eseményeket. A kislányom nagyon apás is volt és teljesen felfogta, hogy a halála mit is jelent. Csoma akkor csak egy éves volt, így nekem az is kérdés, hogy egyáltalán fog majd emlékezni Zsoltra” – magyarázta. Hozzátette: a lánya egy év után is dühös, és haragszik az apjára, amiért nem jött haza, ezért még ma is kell neki és lányának a pszichológus.

A nő szerint új alapokra kellett helyeznie viszonyát Istennel a tragédia után.

„Helyre kellett tenni Isten „jogkörét”. A pszichológusom is hívő és vele úgymond abban állapodtunk meg, hogy vannak olyan dolgok, amik az Atya fennhatósága. Zsolt is ilyen dolog, majd fent fog kiderülni a miértje. Sokan mondják, hogy azt kell nézni, hogy mi volt ezzel Isten célja. De a pszichológusom szerint ez hülyeség, mert Isten nem vesz el egy többgyerekes apát csak azért, hogy valakinek valamit megmutasson” – fogalmazott.

Az interjú végén Sterczer Hilda elmondja: az Annapurna expedíciónál egy nagyon durva megérzése volt.

„Zsolték csúcstámadásakor imádkoztam, mert azt éreztem, hogy valamelyikük nem fog visszajönni. Kértem, hogy inkább Tibi, csak ne Zsolt vesszen oda. És Isten akkor azt mondta, hogy adok még egy évet Zsoltnak. A történtek tükrében ez nagyon durva” – mondja a nő, aki szerint beszélnie kellett volna megérzéséről a férjének.

„Vívódtam magamban sokat, de inkább nem akartam tudomást venni a megérzésemről. Győzködtem magam, hogy nem lesz semmi gond. És ahogy megtörtént, pontosan éreztem, hogy én már egy éve tudtam mi fog történni. Sok kérdés maradt bennem” – zárul a beszélgetés.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.