Amikor beszélsz, szeretettel beszélj! A kimondott szavak megváltoztatják gondolkodásodat!

Dr. Andrew Newberg és Dr. Mark Robert Waldman kutatások alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a pozitív szavak pozitívan, a negatív szavak pedig negatívan befolyásolják gondolkodásunkat.

A körülöttünk levő világképünk olyan, akár a gondolataink: ha negatív hatás érvényesül, stresszesek vagyunk, ha viszont életünkben a pozitív szemléletmód érvényesül, akkor harmóniába kerül a külső világ a belső énünkkel.

“Szavainknak befolyásoló erejük van, szabályozzák a fizikai és az érzelmi stresszt is” – mondja Newberg a “Kimondott szavak megváltoztatják a gondolkodásunk” című könyvében. Használjunk olyan pozitív szavakat, mint például a szeretet vagy a béke, annak érdekében, hogy serkentsük agyi tevékenységünket.

Ha negatív szavakat használunk olyan neurokémiai folyamatok indulnak be szervezetünkben, melyek stresszt idéznek elő. Mindannyiunkban létezik egy ősi ösztön, amit úgy hívnak, hogy stressz: ezt normális esetben észre sem vesszük, csak akkor válik aktívvá, mikor egy veszélyes helyzetbe keveredünk, ahol az életünk forog kockán.

Ennek alapján, mikor teret engedünk a negatív gondolatainknak, növeljük agyunk félelem- és stresszérzetét, ami olyan hormonok termelődéséhez vezet, amelyek károsan hatnak az immunrendszerre, ami úgy-e betegségek keletkezésével jár. Igen, ennyire egyszerű a képlet.

A negatív érzelmeket kifejező szóhasználat olyan üzeneteket közvetít az agy számára, ami a logikus gondolkodást is meggátolhatja, negatívan befolyásolhatja azt – mondja a két szakértő. Majd hozzáteszik: “Az optimista, pozitív töltetű szavak jótékonyan hatnak az agyműködésre, főként a beszéd- és a mozgásközpontra. És minél inkább a pozitív szemléletet építjük be az életünkbe, annál boldogabbak, kiegyesúlyozottabbak leszünk, és ezzel párhuzamosan nő majd az önbizalmunk, kerül pozitív megvilágításba a saját magunkról kialakított képünk. És azzal is jár, hogy más emberekben is képesek leszünk meglátni a jót.”

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top