Nincs is annál rosszabb, mikor reggel sokkal fáradtabban ébredsz annál, mint ahogy este lefeküdtél. Az alvást sok minden megzavarhatja: külső zajok, a párunk horkolása, de nyugtalanság, stressz és emésztőrendszeri problémák is ronthatják az alvás minőségét.

Alvásszakértők szerint ezért kellene mindenkinek oldalt fekve aludnia

Akármi is legyen kialvatlanságod hátterében, a szakértők egyben egyetértenek, hogy nem mindegy az, hogy a hátadon, vagy valamelyik oldaladra fordulva alszol!

Az oldal-pozícióban való alvásnak rengeteg előnye van, hiszen:

Enyhülést hozhat a horkolással és a tüdőproblémákkal küzdőknek!

Rengeteg ember szenved alvási apnoéban, ami abban áll, hogy alvás közben adott ideig kihagy a légzés. Ha légzési gondokkal küzdünk az oldalra való fekvés enyhíti a tüdőkre nehezedő nyomást, így könnyítve meg a légzést.

Jót tesz azoknak, akiknek szív- vagy gyomorproblémájuk van!

A tökéletes alvási pozíció megtalálása nem csak pihenteti, de el is lazítja a szervezet minden részét, jót tesz a szívnek, gyomornak, agynak és a légzőkészüléknek egyaránt. A berlini Hubertus Protestant Kórház neves kardiológusa, Dietrich Andersen szerint, akik szívelégtelenséggel küzdenek, azoknak fokozottabban ajánlott az oldalon alvás, hiszen a szív izmainak is kell egy kis pihenő. Azok is megkönnyebbülhetnek, akik gyomorégéssel, vagy emésztési nehézségekkel küzdenek, ha a bal oldalukon alszanak, ugyanis ez a pozíció megkönnyíti a gyomor működését.

Az agy is sokkal hatékonyabban képes működni, ha az oldalunkon alszunk!

Alvás során az agyban is beindulnak a regeneráló folyamatok. Ha kényelmes pozícióban alszunk, ez a folyamat felgyorsul. Az immunrendszer, mintegy kitakarítja az agyban felhalmozódott káros anyagokat. Ezt támasztja alá egy rágcsálókkal végzett kutatás is, melynek eredményéül kimutatták, hogy ez a folyamat sokkal hatékonyabban ment végbe azoknál az egyedeknél, amelyek oldalfekvésben voltak.

Alvásszakértők szerint ezért kellene mindenkinek oldalt fekve aludnia

A terhes nők esetében csökkenthető a halva születés esélye, ha az oldalukon alszanak

Adott esetben egy rossz fekvési pozíció is végzetes lehet a magzatra nézve. Azoknál a kismamáknál, akik terhességük ideje alatt tudatosan odafigyeltek, hogy oldalra feküdve aludjanak, 50%-al csökkent a halva születés aránya, mint azoknál a nőknél, akik a hátukon aludtak. Háton aludva a magzat oxigénellátása csökkent, a vérerekre is nagyobb nyomás nehezedik, ami veszélyes a kisbaba egészségére nézve.

Mindezek ellenére ne aggódj, ha reggel a hátadon fekve ébredsz, hiszen az alvás közbeni pozícióváltás teljesen természetes dolog. A lényeg az, hogy olyan alváspozíciót találj magadnak, ami kényelmes, így alvás közben a tested el tud lazulni és reggel sokkal jobban fogsz ébredni. Egy éjszaka alatt átlagosan 10-szer váltunk alvási pozíciót, úgyhogy a testünk mindent megtesz azért, hogy reggel kipihenten ébredjünk.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.