KuriózumÁltalános etikett kérdések - A köszönés

Általános etikett kérdések – A köszönés

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Etikettel foglalkozó cikksorozatunkban olyan általános, hétköznapi kérdéseket tisztázunk, amik talán nem mindenki számára egyértelműek.

Az etikettbeli kérdések ugyanakkor nem arról szólnak, hogy mindenkinek kötelezően követnie kell ezeket, hanem csupán a jómodor, jólneveltség, tisztelet tanúsítás és előzékenység érdekében érdemes követni ezeket.

Tehát:

Mindig a férfiak köszönnek először a nőknek, a beosztott a vezetőnek, a fiatal az idősebbnek, fiú a lánynak.
Illik szembenézni azzal, akinek köszönsz, és a köszönés elmulasztása vagy nem viszonzása illetlenség. Ne hagyjuk, hogy ránk köszönjenek. Az igazán udvarias embert lehetetlen megelőzni a köszönésben!
A köszönés legyen hangos, érthető, derűs.
Illik köszönni azoknak, akikkel a lépcsőház felvonójában találkozunk (!!, ha ismerjük őket, ha nem).
Köszönéskor társaságban, idősebb személy üdvözlése esetén illik felállni úgy a nők, mint férfiak esetében. Kézfogásnál ugyanakkor aki köszön, az várja, hogy kezet nyújtsanak.
Amikor rendelőbe, ismeretlen helyre térünk be, függetlenül attól, hogy ismerjük az ott tartózkodókat, vagy sem, illik egy “Jó napot kívánok!”.

Kuriózumok

A katonák üdvözlésnél “Erőt, egészséget!” kívánnak, vagy egy szóbeli formát mellőző tisztelgéssel. A bányászok bevett köszönési formája a kézfogás az alkar megszorításával, “Jó szerencsét!” kívánva.

A köszönés esetében illik teljesen kimondani:

Jó napot kívánok!
Kezit csókolom!
Szép jó napot kívánok!
Viszont látásra!

Nem utal modortalanságra, ha kurtítjuk ezeket (Jó napot! Kézcsók! Viszlát!), de mindenképpen előnyös a korrekt formát használni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek