OtthonAllergiás tünetekkel ébredsz? Ezért érdemes rendszeresen tisztítani a párnát!

Allergiás tünetekkel ébredsz? Ezért érdemes rendszeresen tisztítani a párnát!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mivel életünk igencsak jelentős részét töltjük az ágyban, ezért érdemes figyelmet fordítani az ágyneműk állapotára, tisztaságára. Sokan hajlamosak felületesen kezelni a témát, mondva hogy az úgysem piszkolódik olyan hamar, mert csak alszunk benne. Pedig ez nem igaz!

Allergiás tünetekkel ébredsz? Ezért érdemes rendszeresen tisztítani a párnát!

Szakértők szerint magát a párnát 3 hónaponta, és a párnahuzatot pedig 3 hetente kellene kimosni.

Hogy miért?

A párna kitűnő telephelyet biztosít a baktériumok és gombák számára, ráadásul könnyen tartalmazhat elhalt hámsejteket, a bőrről átragadt olajokat, és a poratkákról akkor még nem is beszéltünk!

A poratka igencsak komoly gondokat tud okozni, főleg ha egy adott személy allergiás rá. Mivel a legtöbb allergén légi úton terjed, belélegzéssel könnyen bejuthat a szervezetbe. Volt már olyan, hogy reggel bedugult orral és égő szemmel ébredtél, pedig náthának se híre se hamva nem volt? Ha igen, akkor azt a párnádban lapuló poratkák és egyéb allergéneknek köszönheted.

Mit tehetsz ellene?

A higiénia a legfontosabb, minimum 3 hónaponta tedd be a párnádat a mosógépbe és a párnahuzatot legalább 3 hetente tisztítsd. Ha nagyon súlyos allergiád van, akkor félévente teljesen cseréld le a párnádat egy újra. Ha nem szenvedsz allergiától elég ezt évente megtenni. Ha van lehetőséged a mosást követően szárítóban szárítsd meg a párnát a gyorsabb és hatékonyabb szárítás érdekében.

Íme egy hasznos tipp:

Így tudod a legkönnyebben megvizsgálni, hogy még használható-e a párnád: hajtsd ketté a párnád és helyezz a tetejére egy könyvet. Ha a párna ledobja magáról a könyvet miután elengedted a párna még mindig jó állapotban van. Viszont ha rajta marad ideje lecserélni!

Mosásnál a mosószerhez adhatunk egy kis fehérítőt is. Alapos mosás és tisztálás után tegyünk újra egy tisztáló programot. Majd lehetőség szerint szárítógépben szárítsuk meg. Ha nincs erre lehetőség, akkor szellős helyen kiterítve ajánlott szárítani.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek