KoktélAlexander Fleming, a penicillin feltalálója - az antibiotikum, mely milliók életét mentette...

Alexander Fleming, a penicillin feltalálója – az antibiotikum, mely milliók életét mentette meg

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Minden idők egyik legfontosabb felfedezése egy skót tudós nevéhez fűződik, és 1928-ba repít vissza bennünket. Alexander Fleming ugyanis abban az évben bukkant rá az orvosságra, mely emberek millióit mentette meg a haláltól, és még ma is az orvoslás alapját képviseli.

Minden onnan kezdődött, amikor a bakteriológus elutazott nyaralni, és az asztalán ottfelejtett egy baktériumkultúrákat tartalmazó edénykét. Míg távol volt, a bacik között véletlenül kifejlődött egy gomba is, ami leginkább egy penészre hasonlított, és ami nélkül valószínűleg Fleming pusztán egy jelentéktelen lábjegyzet maradt volna az orvosi mikrobiológia történetében.

A kis penészgomba, mely a penicillium törzshöz tartozott, értékes és erős antibiotikumot rejtegetett, a penicillint. És bár Flemingnek járt az érdem a felfedezéséért, több mint egy évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy valaki más életeket mentő csodagyógyszerré alakítsa.

Alexander Fleming, a penicillin feltalálója - az antibiotikum, mely milliók életét mentette meg
Fotó: Wikipedia

Alexander Fleming élete

Alexander Fleming 1881. augusztus 6-án született Darvelen Ayrshire mellett, Skóciában. Miután több skóciai tanintézményben tanult, az ifjú Alexander Londonba költözött bátyjához, Thomashoz, aki orvostudományt tanult. Az akkor még csak 13 éves fiú a Regent Street Polytechnic Institute diákja lett, és miután lediplomázott, közel négy évig egy tengeri szállítmányokkal foglalkozó cégnél dolgozott, 1901-ig, amikor egy kisebb összeget örökölt nagybátyjától, John Flemingtől.

Thomas eközben megkezdte orvosi pályáját, és meggyőzte őt, iratkozzon be a Paddingtoni St. Mary Kórház orvosi iskolájába, és szerezze meg saját oklevelét a gyógyítás területén. Így sikerült, hogy 1906-ban Alexander lediplomázott orvostudományból és sebészetből.

Ezt követően bevonult a londoni önkéntes erőkbe azzal a szándékkal, hogy részt vegyen a búr háborúban, de a konfliktusnak még azelőtt vége szakadt, hogy az egysége csatlakozott volna a harcokhoz. Fleming ugyanakkor az orvosi egyetem lövészklubjának is tagja volt. A kapitánya javaslatára lépett be a St. Mary kutatócsoportjába, ahol Sir Almroth Wright bakteriológusnak, a vakcinák és az immunológia úttörőjének az asszisztenseként dolgozhatott.

Alexander remek diák volt, és 1908-ban aranymedált nyert a Londoni Egyetemen, továbbá oktatni kezdett a St. Mary orvosi iskolájában, 1914-ig. 1915-ben feleségül vette Sarah Marion McElroyt, egy ápolónőt, akitől egy fia született, Robert Fleming. Az első világháború alatt a tudós a királyi hadsereg egészségügyi brigádjában szolgált a nyugati fronton, Franciaországban. Visszatérésekor kinevezték bakteriológiai professzornak a Londoni Egyetemen.

1922-ben Fleming felfedezte a lizozimot, egy bakteriális enzimet, mely megelőzi a fertőzéseket, és amely jelen van megannyi élő testi váladékban, mint például a könnyekben, a száj és az orr nyálkájában, és védőpajzsként szolgál a fertőzések ellen. A felfedezése rávilágított arra, hogy léteznek olyan anyagok, melyek bár ártalmatlanok az emberi szervezetre, mégis halálosak a baktériumok számára.

A penicillin

1928 szeptemberének egyik reggelén, Fleming a dolgozóasztalánál ült a St. Mary Kórházban. Akkor tért vissza a szabadságáról, melyet Dhoonban, a vidéki házában töltött a családjával. Mielőtt elutazott volna, a használatban lévő edényeit félretolta az asztala szélére, hogy helyet hagyjon az asszisztensének, Stuart R. Craddocknak a saját munkájához. Visszatértével ezek közül válogatott, hogy melyek azok a kultúrák, amiket még meg lehet menteni. Ekkor lett figyelmes arra, hogy a mintáit beszennyezte valamilyen gomba, ami szép smaragd-árnyalatokban zöldellt a tégelyekben.

A gomba körül lévő sztafilokokkusz-kolóniák elpusztultak, miközben más törzsek érintetlenek maradtak. Fleming alaposabban is szemügyre vette a penészt, és ekkor fedezte fel, hogy az olyan anyagot termel, ami megöl bizonyos kórokozókat. A penicillium törzshöz tartozó gombaként azonosította, és néhány hónapig „penész-lének” nevezte, majd 1929 március 7-én a „penicillin” nevet adta neki.

Alexander Fleming, a penicillin feltalálója - az antibiotikum, mely milliók életét mentette meg
Fotó: Los Alamos National Laboratory/Flickr

„A természet alkotta meg évszázadok óta, én csak megtaláltam” – fogalmazott szerényen Alexander Fleming, aki sokáig tanulmányozta még a gombát, hogy pontosan feltérképezze annak hatását más ártalmas baktériumokra nézve. Meglepő módon, a penicillin legyőzte a legtöbb kórokozót. A tudós ezután másfajta teszteket is végzett, melyekből megállapította, a penészgombája nem mérgező.

Fleming számára egyáltalán nem tűnt csodatalálmánynak ez a felfedezés. Bár látta benne a potenciált, ő nem volt kémikus, éppen ezért nem is volt képes arra, hogy izolálja a penészben lévő aktív antibiotikumot, és nem is tudta volna megőrizni hosszabb ideig, hogy emberi használatra alkalmassá tegye. 1929-ben Fleming egy tanulmányt is írt a felfedezéséről, mely azonban nem váltott ki különösebb figyelmet a tudományok terén.

12 évvel később

1940-ben, a második világháború második évében, az Oxfordi Egyetem két kutatója olyan ígéretes projekteken dolgozott a bakteriológia területén, melyek továbbfejleszthetők vagy korrigálhatók a kémia segítségével. Így történt, hogy Fleming penicillinje ismét asztalra került – az ausztrál Howard Florey és a német Ernst Chain zseniális ötlete nyomán.

A két tudósnak egy viszonylag új kémiai eljárás során sikerült létrehoznia egy barna port, mely néhány napnál is tovább megőrizte a gomba antibakteriális hatását. Több kísérletet is folytattak a készítménnyel, és arra a következtetésre jutottak, hogy biztonságos.

Mivel szükség volt az új gyógyszerre a fronton, a tömeggyártás azonnal elkezdődött. Az, hogy penicillinnel kezelhették a háborús sebesülteket, rengeteg életet megmentett, olyanokét, akik minden bizonnyal belehaltak volna az elfertőződésekbe, még a legapróbb sérülések esetén is. A penicillinnek ugyanakkor a diftériát, az üszkösödést, a tüdőgyulladást, szifiliszt és tuberkulózist is sikerült hatástalanítania.

Bár Fleming volt a feltaláló, kellett Florey és Chain is ahhoz, hogy a penicillinből használható végtermék szülessen. Mindhárom kutatót lovaggá ütötték 1944-ben, és 1945-ben mindhárman joggal kiérdemelték az orvosi Nobel-díjat.

Azt viszont csak kevesen tudják, hogy még Fleming előtt, egy világhírnévre szert tevő román bakteriológus, Victor Babeș már beszélt a mikroorganizmusok jótékony hatásairól. 1885-ben fogalmazta meg, hogy a mikroorganizmusok által kibocsájtott anyagokat terápiás célra lehetne felhasználni bizonyos kórokozók ellen. Az eszközei azonban még nem tették lehetővé, hogy ezt oly hatékony módon bizonyíthassa, mint például Fleming.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek