KuriózumAkár 144 évig is élhetnénk a magyar sztárorvos szerint!

Akár 144 évig is élhetnénk a magyar sztárorvos szerint!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Dr. Bakanek György életmód-szaktanácsadó orvos, aki az általános orvoslás, nőgyógyászat, sportorvostan és társadalomorvostan területén is jártas, és nemrég az emberi életkor lehetséges határairól beszélgetett dr. Karizs Tamás műsorvezetővel a Dr. Milesz News 24 Channel stúdiójában.

Dr. Bakanek azzal kezdte a beszélgetést, hogy hangsúlyozta, az embereket általában egy bizonyos kor után kezdi csak érdekelni az élet reális hossza, és fiatalon sokszor tudatlanul elpazaroljuk az időt.

A „bűvös 50 évet” emelte ki, mint azt az életkort, amikor a legtöbb embert igazán foglalkoztatni kezdi saját halandóságának gondolata. Ilyenkor már ideális esetben is valamivel túl vagyunk életünk felén, hiszen a születéskor várható élettartam Európában körülbelül 80 év – de dr. Bakanek szerint elméletileg ennél jóval több is lehetne.

„Azt mondja a tudomány, hogy az emlősök általában a serdülőkoruk és felnőttkoruk határának hatszorosát képesek megélni” – magyarázta. „Az embereknél a felnőttkor kezdetét általában 24 éves kortól számítják, ha ezt beszorozzuk hattal, az 144. Ha a genetikai és epigenetikai tényezőket összeadjuk, akkor nem elképzelhetetlen a 116-120 éves kor sem” – folytatta a szakértő.

Ugyanakkor hozzátette, hogy az epigenetika, vagyis az életmód egy rizikófaktor. „Az élet során olyan körülményeket kapunk vagy teremtünk, amik nem járulnak hozzá ahhoz, hogy ezt a 144 évet leéljük” – magyarázta, találóan a két végéről égetett gyertya hasonlatát felhozva példaként.

Azt is hangsúlyozta, hogy az életkornak nem abszolút számként van értelme, sokkal inkább abban az értelemben, hogy mennyire tudjuk azt „megtölteni értelemmel.” Ezen a ponton válik fontossá az egészséges életmód, csakhogy ez nem olyan egyszerű, mint gondolnánk, annak ellenére, hogy az emberek ma már sokszor tudatosabban odafigyelnek az étkezésre és a testmozgásra is.

„Egészségi szempontból, vagy hosszú élet szempontjából jól élni nem könnyű. Azt szokták mondani, hogy az emberiségnek, ami ma már a 8 milliárd fele közelít, nem egész 1%-a tekinthető az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint egészségesnek” – mondja dr. Bakanek. A testi-lelki kiegyensúlyozottság különösen nehéz lehet a modern világban, elsősorban a megnövekedett stressz faktor miatt.

„Manapság a stressz kezelésnek más módját kell keresnünk, ilyenkor alakulnak ki a függőségek, például a dohányzás” – emelte ki a stressz menedzsment módszereiről beszélve, hozzátéve, hogy az ősember még az „üss vagy fuss” reakció alapján tudta kezelni az őt érő ingereket, ez azonban ma már nem ilyen egyszerű. A megoldatlan stressz pedig az immunrendszerre is hatással van.

A másik fontos faktor az érrendszer állapota. „Az ember mindig annyi idős, amennyi az érhálózata” – mondta az orvos.

Dr. Bakanek szerint az egyik legfontosabb, amit a saját egészségünk érdekében megtehetünk, ha megpróbálunk azokra a dolgokra összpontosítani, amikre hatással tudunk lenni az életünkben. Ugyanakkor a társadalmi háló is fontos tényező – a fontosság érzése időskorban, de az életszínvonal is hatással van az élethosszra.

„Az egészséget is lehet tervezni, és az ember tudatalattija a terveket, a célokat mindig könyörtelenül végrehajtja. Ha valakinek az a célja, hogy egészséges legyen, adjon másoknak valamit, hasznosnak érezze magát, akkor azt a tudatalattija végrehajtja” – mondta összegzésképpen a szakértő.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek