KuriózumAfrika, az élet bölcsője

Afrika, az élet bölcsője

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az őskontinens méltán hordozza magával az “élet bölcsője” metaforát, hiszen ez a legrégebbi kontinens, amióta bolygónk, a Föld létrejött a kozmikus robbanást követően. Innen ered minden élet, és ez látott legtöbbet a Földön végbemenő alakulások, katasztrófák soraiból. Az értelmes emberiség rég óta rájött, hogy itt bizony van amit védelmezni…

Kezdjük mindjárt a legelején: öt afrikai államban terül szét a világ legnagyobb védett területe, név szerint Borswana, Angola, Namíbia, Zambia és Zimbabwe területén, és összesen 440.000 négyzetkilométert ölel fel, amely képletesen nagyjából 1,5-szer nagyobb, mint Románia összterülete.

Az ezen államokban található védett területek, rezervátumok száma meghaladja 30-at, amelyek környéke is fokozottan megfigyelt terület, és olyan méltán híressé vált vidékeket foglal magában, mint az Okawango, a Viktória vízesés, és a Botswana-i nemzeti park.

Számokban érzékeltetve ezen védett területeken nagyjából 600 féle növény, 3000 féle madár, az elefánt populáció 44%-a, az oroszlánok, hiénák, rinocéroszok, babuinok, vadkutyák (stb.) élvez(nek) védettséget.

A természetvédelmi mozgalmak folyamatosak itt, hiszen olyan természeti kincsek kerültek a védelmi projektek gondozásába, amelyek egyediek az egész világon, és az emberi aktivitás fokozódása mellett szükség van rá, hogy valaki kiálljon a csodálatos állat és növényvilág érdekei mellett is – néha bizony egészen erőszakos formát öltve is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek