KuriózumA zsarolás 4 tipikus jele! Vigyázz azzal, aki így viszonyul hozzád!

A zsarolás 4 tipikus jele! Vigyázz azzal, aki így viszonyul hozzád!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Valószínűleg neked is vannak titkaid, amelyeket nem szeretnél megosztani senkivel, mert ha kitudódnak, akár elveszthetnéd az állásodat. A helyzet viszont teljesen megváltozik, ha a titkodat valaki megtudja, és ugyan nem árul be, de visszaél a helyzettel és zsarolni kezd.

A zsarolás 4 tipikus jele! Vigyázz azzal, aki így viszonyul hozzád!

Dr. Susan Forward pszichoterapeuta szerint valakiből akkor válik zsaroló, ha a következő három érzelmet “vezeti be a játékba”: félelem, kötelezettség és bűntudat.

Érzelmi zsarolást leginkább olyan emberek szoktak alkalmazni, akik valamilyen mentális problémával küzdenek.

Most a leggyakoribb 4, zsaroló viselkedésformát ismertetjük, így segítve abban, hogy időben felismerd a helyzetet, és cselekedhess!

1. A szenvedő – “Csináld meg, különben rossz kedvem lesz”

Ez a zsaroló akkor lesz boldog, elégedett, ha teljesíted a kívánságát, és megteszed amire kér, különben elárulja másnak is a titkodat. Ez az ember szereti, ha kezében tud tartani téged, és attól érzi jól magát, hogy látja rajtad a félelmet.

2. A tantalizáló – “Csináld meg ezt, és én is megcsinálok érted valamit”

A zsaroló így próbál meg magához láncolni. Úgy gondolod, hogy szívességet tesz neked, közben szó sincs erről, pusztán tiszta zsarolásról beszélhetünk. Ne ess ebbe a csapdába, és inkább lépj hamarább, és előzd meg a zsarolót.

3. Az önbüntető – “Csináld meg ezt, különben kárt teszek magamban”

Bűntudatkeltéssel, és fenyegetőzéssel zsarol ez az ember, és közli, hogy szakít veled, vagy pedig a legrosszabb, hogy megöli magát, ha ezt és ezt nem teszed meg. Nagyon fontos időben felismerni a zsarolás ezen típusát, és akár szakember bevonásával, de meg kell próbálnod kimászni a helyzetből.

4. A büntető – “Csináld meg ezt, vagy különben bántódásod esik”

Ez az egyik legsúlyosabb zsaroló típus, hiszen a titkodat felhasználva arra kényszerít, hogy minden kívánságát teljesítsd, különben testi fenyítést alkalmaz. Ilyen esetben érdemes segítséget hívni, akár a rendőrség is szóba jöhet.

Jótanács

Bármennyire is nehéz legyen egy zsarolóval elbánni, próbálj pozitív maradni, és nyitott a lehetőségekre, mert ezáltal könnyebben rátalálhatsz a megoldásra, módszerre, amivel leszerelheted a zsarolót. Ja, és a legfontosabb, ne félj segítséget kérni!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek