LélektárA világ legszerencsésebb embereinek titka

A világ legszerencsésebb embereinek titka

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Szerencsés események sorozatára hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint az Univerzum véletlenszerű kedvességére. Néha bizonyára ez igaz is: mázli, vagy (hittől függően) véletlen az, ha éppen nem késünk le egy járatot, vagy elkapjuk az utolsó taxit egy felhőszakadás közepén?

sikeres-ferfi

Sok „szerencsésnek” könyvelt életesemény nem is annyira a véletlen műve, mint ahogy gondoljuk. Ellenkezőleg, szoros kapcsolatban vannak cselekedeteinkkel és világnézetünkkel. A lottó megnyeréséhez is venni kell legalább egy sorsjegyet.

Bob Miglani írta: „Sok szerencsés ember, akivel eddig találkoztam – áldott jó, boldog kapcsolatban élő pároktól, sikeres üzletasszonyokon és milliomosokon keresztül egészen a boldog szegényekig – azért „szerencsések”, mert másképp gondolkodnak, és bizonyos lépéseket tesznek.”

Kutatások valóban azt mutatják, hogy azok az emberek, akik szerencsésnek tartják magukat, másképpen viselkednek, mint azon embertársaik, akik szerencsétlennek gondolják önmagukat.

Dr. Richard Wiseman – a Hertfordshire Egyetem pszichológus professzora és a „Szerencsés Faktor” szerzője – egy tíz évig tartó kísérlet során az önmagukat szerencsésnek illetve szerencsétlennek tartó önkéntesek viselkedését vizsgálta. Nem csak abban volt számottevő különbség, ahogy a két csoport emberei az élethez hozzáálltak, hanem látható volt az a változás is, ami a szerencsétlen emberek életében bekövetkezett a másik csoport viselkedéséből példázódva. Más szóval, a szerencse nem egy ismétlődő életesemény, hanem egy bizonyos nézőpont eredménye, ami képes megváltoztatni a személyes beállítottságot.

Itt van négy módszer, hogyan hasznosíthatjuk mi is a „szerencsés” emberek erejét

Használd ki a napod.

„Az idő könyörtelenül kegyetlen” – írja Mark Banschick a Psichology Today-ben. A szerencsés emberek jól tudják hasznosítani idejüket, nem hagyják elmenni maguk mellett a lehetőségeket azzal az ígérettel, hogy majd holnap foglalkoznak vele. Megjelennek közösségi programokon, még ha nincs is kedvük hozzá. Az e-mailt nem holnap, hanem ma írják meg. Ahogy Banschick írja: „Azzal, amit ma elintézel, többé soha nem kell foglalkoznod.”

A jövőben majd még lehetnek hasonló lehetőségek számodra, de azok nem ugyanazok, mint amikkel nem éltél és te sem leszel már ugyanaz az ember – az idő mindenkit megváltoztat.

sikeres-no

Vélekedj magadról szerencsésként

Azok az emberek, akik eleve szerencsésnek gondolják magukat, nagyobb optimizmussal és nyitottabban közelítenek meg egy-egy helyzetet, ami jobb körülményeket teremt számukra ahhoz, hogy az élet fordulatait pozitívabban éljék meg. Így ír Wiseman a Reader’s Digest-ben azokról a szerencsétlen alanyokról, akik megtanultak evvel ellenkező elvek alapján élni: „80 %-uk boldogabb volt és elégedettebb az életével – és szerencsésebb. Egyik elmondása szerint, miután változtatott magatartásán – az „úgysem sikerül” helyett inkább remélve-, a balszerencse elkerülte”.

A szerencse nem egyenlő a véletlennel

„Egyesek gyakran egyenértékűnek tartják a szerencse és a véletlen fogalmát” – mondja Michael Mauboussin, pénzügyi technikus. „Inkább gondolok a véletlenre, mint egy rendszer jellemzőjére és a szerencsére, mint individuális megtapasztalásra. Ha száz ember között találomra kiosztok 95 üres- és 5 cukorkás dobozt, a véletlen műve, hogy melyik 5 kap cukorkásat és a szerencse függvénye, hogy abban az 5-ben benne vagy-e te?”

Ezért fontos, hogy ne gondoljunk szerencsétlenségként egy kedvezőtlen kimenetelű véletlen végkifejletre. A szerencsés emberek nem hagynak teret a velük történő rossz dolgoknak – és valószínűleg nem is azonosulnak velük.

Figyelj jobban

A szerencsés emberek szokásait vizsgáló tanulmány részeként, Wiseman azt találta, hogy a magukat szerencsésnek tituláló alanyok sokkal receptívebbek voltak társaiknál. Így ír tapasztalatáról: „Mindkét csoportnak a kezébe adtam egy-egy újságot, és megkértem őket, nézzék át, majd mondják el nekem, hány képet láttak benne. Átlagosan, a szerencsétlen embereknek 2 percig tartott megszámolni a képeket, miközben a másik csoport átlaga mindössze pár másodperc volt. Miért? Mert a második lapon egy hatalmas karakterekkel írt szöveg volt olvasható: «Hagyd abba a számolást! 43 kép van ebben az újságban.»”.

Miért történik mindez? Wiseman a szorongást állapította meg számottevő különbségnek a két típusú embercsoport között. Az úgynevezett szerencsétlenek csoportja hajlamos többet aggódni, ami végső soron figyelemzavarhoz vezet – különösen, ha váratlan események történnek.

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek