Öreg Tjikko – a világ legöregebb fája (9550 éves)

Világunk legrégebbi ősfája, amely a szénizotópos meghatározás szerint 9550 éves. Ezt a norvég lucfenyőt Leif Kullman professzor fedezte fel Svédországban, Dalarna tartományban a Fulufjället hegyen. Az Öreg Tjikko nevet a felfedező kutyája után adta a fának.

Első látásra ez az 5 méteres (16 láb) magas fa talán nem tűnik a legrégebbi ismert élő organizmusnak, de ne hagyd, hogy a méret megtévesszen!

Old-Tjikko

Az évezredek során ez a fickó sikeresen alkalmazkodott minden éghajlatváltozáshoz, ami a lakhelyét érintette.
Úgy gondolják, hogy a fa ilyen hosszú fennmaradása két folyamatnak köszönhető: vegetatív klónozás és rétegződés. A vegetatív klónozásnak köszönhetően a fa több száz évenként meg tud halni (Tjikko esetében hatszáz évenként), miközben a gyökérzete tovább él. A rétegződés akkor fordul elő, mikor az egyik ága eléri a talaj és átalakul a fa gyökerévé.

A tudósok számos másik fát is találtak a környéken, melyek életkora több mint 8000 év.

Matuzsálem – a világ legöregebb nonklonális fája (4845 éves)

A matuzsálem egy fenyőfaj, ami magasan a Kelet-Kaliforniai Fehér hegységben honos. Neve a Bibliából ered: Matuzsálem több mint 1000 évet élt a történet szerint.

Methuseleh

Az Öreg Tjikkóhoz képest a matuzsálem fenyőknél nem figyelhető meg a vegetatív klónozás jelensége. Dendrokronlógiailag bizonyították korát, vagyis az évgyűrűk megszámolásával.

Hyperion – a világ legmagasabb fája (115,6 méter, 379 láb)

A Hyperiont 2006. augusztus 25-én fedezte fel két természettudós: Chris Atkins és Michael Taylor, a Redwood Nemzeti és Állami Park egy távoli részében és úgy vélik, hogy megközelítőleg 700-800 éves lehet. A felfedezők úgy tartják, a fa magasabb lehetne, mint 380 láb, de a harkályok tevékenysége a fa csúcsán nem teszi ezt lehetővé.

Hyperion
Fotó: James Balog

Számos más fát is rögzítettek a környéken, melyek a Hyperion magasságát is jóval meghaladnák, de sajnos az összes áldozatául esett a 60-as évek erdőirtásainak. Valójában az ősi erdő több mint 90 %-át kiirtották míg a Nemzeti Park megvette a területet. A feljegyzések alapján több száz, a Hyperionhoz hasonló fát vágtak ki a 60-as, 70-es évek során.

Mint minden, ehhez hasonló fát, a Hyperion pontos helyét is titokban tartják és csak három csoport tudós ismeri és képes megtalálni a pontos helyét.

Sherman tábornok – a világ legnagyobb fája kiterjedése alapján

Annak ellenére, hogy számos más fa van a világon, mely magasságával és törzse szélességével fölülmúlja Sherman tábornokot, hozzáfogható egy sincs. Ez a példány kiemelkedik minden elő fa közül a bolygónkon a puszta térfogatával ( az ágait kivéve), így a legnagyobb élő organizmusaként tartják számon.

Fotó: Bill Ferris
Fotó: Bill Ferris

A fa becsült kora 2300-2700 év. Túlélt számos erőtüzet és éghajlatváltozást, szerencsénkre még a „modern embert” is. A becsült súlya mintegy 1385 tonna, magassága 274,9 méter, a törzsének átmérője pedig 11,1 méter a földhöz legközelebb eső ponton. Így ez a leggyorsabban növekvő élőlény bolygónkon.

A fát 1879-ben nevezte el James Wolverton az amerikai polgárháború egyik tábornokáról, akinek lovasságában szolgált, mint hadnagy.

Arbol del Tule fa – a világ legszélesebb törzsű fája (11,6 méter)

Az Arbol del Tule egy ciprus fa, Santa Maria del Tule város központjában, Mexikó államban. Eredetileg a város nevezték el a fa után.

Becsült kora 1400 év és a legszélesebb törzsű faként tartják számon (11,6 méter). Úgy tartották, hogy több fa törzséből alakult ki a hatalmas óriás, de a DNS vizsgálatok bebizonyították, hogy valójában egy fáról van szó.

Fotó: Russ Bowling
Fotó: Russ Bowling

Sajnos a 90-es évek elején észrevették, hogy a fa haldoklik az autók erőteljes szennyezése (közeli autópályán több mint 8000 autó halad el) és a vízhiány miatt.

Figyelembe véve, hogy a fa túlélt több mint 1400 évet a kérdés az, hogy megmenthető-e ez a fa? A válasz pedig: igen. Azonban rajtad is múlik!

A mai napig a fa az egyik leginkább alábecsült élőlény a földön. Egy tanulatlan ember szemében nem több, mint WC papír – egy hétköznapi tárgy – nem pedig egy luxuscikk, amit védeni kellene. Azokat az embereket, akik védik a fákat, gúnyosan „fa ölelőknek” nevezik és a média áldozataivá válnak. Napi rendszerességgel pusztítjuk ezeket a csodálatos teremtményeket. Együtt talán meg tudjuk fékezni ezt a pusztítást!

Forrás: iliketowastemytime.com/Kovács Zsolt

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.