UtazásA világ legegészségesebb helyeinek titka – avagy ahol úgy élhetsz, mint a...

A világ legegészségesebb helyeinek titka – avagy ahol úgy élhetsz, mint a hal a vízben!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A „piros pontokon” kívül – ahol semmi pénzért nem laknának az emberek, a kutatók felfedezték a világ „hideg pontjait” is, vagyis azokat az ideális térségeket, amelyekben az emberek nyugodtan, gondok nélkül élhetik mindennapjaikat, megfeledkezve a betegségekről.

Egy amerikai szakértő gyűjtötte össze azon helyek, települések csoportját, amelyek nyugodt, békés, boldog mindennapi létet biztosítanak lakóiknak. Ezekben a közösségekben a betegségek is ritkaságnak számítanak! Ebből kiindulva, a kutató arra próbált választ találni, miért jelentik ezek a helyek a földi Paradicsomot.

Izlandon nincs helye a depressziónak

Copper Canyon, Mexikó – ahol nem létezik a cukorbetegség

A cukorbetegség rendkívül elterjedt betegség úgy az Egyesült Államokban, mint Mexikó területén. De amíg e két államban a betegek száma rohamosan nő – elsősorban az egészségtelen életmód következtében –, addig a szintén mexikói Copper Canyon lakói számára a cukorbetegség ismeretlen.

A dolog még furcsább, ha megvizsgáljuk, a Copper Canyont lakó Tarahumara indiánok genetikailag rokonai az Egyesült Államokban élő Pima indiánoknak, akik egyébként az első helyet foglalják el világszinten, a cukorbetegségre való hajlam szempontjából.

Erre a magyarázat nem más, mint hogy a Tarahumara indiánok tápláléka nem-finomított szénhidrátban gazdag, vagyis rengeteg paszulyt, kukoricát fogyasztanak fahéjjal, fokhagymával, mustárral fűszerezve. Ugyanakkor sokat is mozognak, aktív életmódot élnek, ami mind hozzájárul a betegséggel való természetes ellenálláshoz, genetikai felépítésük ellenére.

Kamerun, Nyugat-Afrika – ahol a rák ritkaság

Egy nyugat-afrikai falucskában, Ntiu településen, a gyomor- és vastagbélrák ritkaságnak számít. Ennek egyik nyomós oka az, hogy az itt élő emberek rostokban gazdag táplálékot fogyasztanak, kevés hússal. Ez az életmód pedig kiválóan véd a hasonló betegségek ellen – vélik a szakértők.

Ezt egy amerikai kutatást is megerősítette azt állítva, a rákos megbetegedések száma 60 ezerrel csökkenne évente, amennyiben az emberek a fenti táplálkozási szokást részesítenék előnyben.

Izland – ahol nincs helye a depressziónak

A sok sötét óra ellenére, ebben a térségben számlálták a legkevesebb depressziós megbetegedést a világon. A szakértők szerint, egyes nyugati országokban a sötét nappalok fokozzák a depresszió kialakulását, Izland esetében mégsincs helye a betegségnek.

Ennek titka az, hogy az izlandi lakosok tápláléka Omega 3 zsírsavban gazdag, ugyanis rengeteg halat, bárányt és olyan szárnyast fogyasztanak, amely halakkal táplálkozik – magyarázzák a tudósok.

Kréta szigete, Görögország – ahol minimális a szívbetegség

Kréta szigetét bevették a világ legegészségesebb helyei közé annak eredményeképpen, hogy a kutatók kiderítették, a sziget lakói a legegészségesebbek és ők élnek a leghosszabb ideig.

A kutatást 40 évig végezték, 1958 és 1998 között, az eredmények pedig hosszútávon is bebizonyították, Kréta a hosszú, egészséges élet titka.

Az emberek egészséges életmódjának köszönhetően, a görög sziget első helyen áll, ami a szívbántalmak elkerülését illeti. Az extra-szűz olívaolaj, valamint az Omega 3 zsírsav a két legfontosabb tényező a szív egészségének a megőrzésében.

További jó pont, hogy az itt élők rostokban gazdag krutont (pirított kenyér-kockákat) fogyasztanak, amelyeket olívaolajba, borba vagy ecetbe puhítanak meg, és zöldségekkel kombinálják. A desszertjük pedig nem más, mint a mézes joghurt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek