Óriási előrelépést jelent a művese kezelések szempontjából, hogy olasz orvosok és kutatók kifejlesztették az első dialízis gépet újszülöttek számára. A gép máris sikernek örvend, ugyanis megmentette egy többszörös szervi elégtelenségben szenvedő újszülött életét.

Fotó: Claudio Ronco
Fotó: Claudio Ronco

Prof. Claudio Ronco, a San Bartolo Kórház orvosa és csapata nemrégiben publikálta találmányuk részleteit a The Lancet című tudományos folyóiratban.

Az akut vesebetegség vagy veseelégtelenség az alacsony testsúllyal született csecsemők kb. 18 százalékát, míg az intenzív gondozást igénylők 20 százalékát érinti.

Eddig az első választandó kezelés a peritoneális dialízis volt, ami a hashártyát használta, mint szűrőberendezés. Ezzel az a probléma, hogy nehezen kivitelezhető 15 kg-nál alacsonyabb súlyú gyerekek esetén. Amennyiben alkalmazták, a testfolyadékok ellenőrzése nagyon nehéz volt, ami miatt az újszülöttek vagy kiszáradásos állapotba kerültek, alacsony vérnyomással, vagy ödémások lettek, magas vérnyomással.

Ezért érezte szükségét prof. Ronco, hogy megalkossa az első újszülött mechanikus dialízis gépet. A berendezés neve CARPEDIEM (Cardio-Renal Pediatric Dialysis Emergency MAchine).

A CARPEDIEM előnye, hogy nagyon alacsony vérnyomáson is képes működni, továbbá nagyon vékony katéterek segítségével is, ami megakadályozza az újszülött érrendszerének a károsodását.

Az első újszülött, akin ez a gép segített 30 nap után képes volt spontán lélegezni és sorra állt helyre az össze szervének a működése.

Forrás: medicalnewstoday.com

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.