UtazásA világ 7 legtitokzatosabb kőbevésett arca

A világ 7 legtitokzatosabb kőbevésett arca

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Éltek vagy sem, az biztos, hogy hatalmas titok övezi ezeket a faragott arcokat. Miért készültek, kik készítették és hogyan készítették?

Arctornyok Angkorban, Kambodzsa

Jelenleg 200, derűs arcokat ábrázoló hatalmas tornyok állnak Kambodzsában. Az arcokat feltehetőleg a 12. században készítették, azonban nem lehet megmondani, hogy pontosan hány állott eredetileg a helyen, mert az eróziók és az idő vasfoga eltüntetett jó párat belőlük.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

Buddha egy fában, Wat Phra Mahathat, Thaiföld

A mosolygó Buddha arcmást egy fa gyökerei nyelték el, érdekes látványt hozva létre. Eredetileg egy kolostor állt a helyen, 1374-ben építették. Közben elhagyatottá vált, és egy fa gyökerei bekebelezték Buddha teljes szobrát, csak a mosolygó arc kukucskál a gyökerek közt ki.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

Szoborfejek, Nemrut hegy, Törökország

I. Antiochus király által faragtatott szobrok i.e. 60-ben készültek és a királyt, továbbá számtalan istenséget ábrázolnak. A fejeket eltávolították a testekről az idők során a vallás változásával.

Fotó: Fotopedia
Fotó: Fotopedia

II. Ramszesz szobra, Núbia, Egyiptom

A kolosszális szobrok az Abu Simel-i templom komplexum tagjai. A királyt és annak családtagjait ábrázolja. Feltehetőleg ragyogó színekben tündököltek a szobrok, mára azonban már egy monokróm árnyalatú, fakó, impozáns műalkotást figyelhetünk meg.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Moai szobrok, Húsvét-szigetek

A máig legtitokzatosabbnak tekintett szobrok a moai szobrok, melyeket az őslakó Rapa Nui nép épített. De mindmáig tisztázatlan, hogy hogyan tudtak Chile-ből ekkora szobrokat átszállítani a Húsvét-szigetekre.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

Leshan Óriás Buddha, Kína

Egy öreg kínai szerzetes úgy gondolta, hogy egy hatalmas Buddha jelenléte lecsendesíti a viharos folyót Szecsuán tartományban. Buddha félig nyitott szeme 1300 évvel is később a folyót kémleli.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

Az Ördög Feje, Csehország

Nagyon hátborzongató lenne, ha a fejeket egy ősi cseh törzs faragta volna, sötét motívumokkal díszítve, azonban egy szobrász keze munkája, az 1840-es évekből.

Fotó: wga.hu
Fotó: wga.hu

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek