Az emberek mindig is arról álmodtak, hogy megállíthassák az öregedést, és tovább élhessenek. A halhatatlanságról és az örök élet erejéről szóló történetek szinte minden kultúra népmeséi közt megtalálhatók.

Bár az öregedés teljesen természetes folyamat, az emberek mindig is küzdöttek ellene a tudomány, különböző gyógyszerek segítségével, vagy akár a misztikus Ifjúság Forrásának kutatásával.

Most izraeli tudósok azt állítják, hogy megtalálták a megoldást a biológiai öregedés visszafordítására, azáltal, hogy tiszta oxigént juttatnak a szervezetbe egy túlnyomásos kamrában.

Egy tanulmányban, amelyet tavaly november 18-án tettek közzé az Aging folyóiratban, a tudósok megmutatták, hogyan lehet hiperbár oxigénterápiával visszafordítani az öregedési folyamatot, két kulcsfontosságú „biológiai órára” – a telomerek hosszára (minden kromoszóma mindkét végén elhelyezkedő védőrégiók) és a szeneszcens (öregedő) és rosszul működő sejtek felhalmozódására – hatva.

Ahogy az emberi test öregszik, a telomerek – a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakaszok, amelyek megőrzik a kromoszómák integritását – fokozatosan rövidülni kezdenek. Amikor a telomerek túl rövidek lesznek, az adott sejt már nem lesz képes replikálódni, és hamarosan elhal.

Bár a telomerek rövidülése megakadályozza az esetleges rákos sejtek gyors szaporodását, ez genetikai öregedést is eredményez. Emiatt a szeneszcens (öregedő) sejtek nem képesek osztódni és életünk során felhalmozódnak a szervezetben, ami az öregedés egyik kulcsfontosságú oka.

A klinikai vizsgálatok során a kutatók 35, 64 éves vagy annál idősebb embernek adtak hiperbár oxigénterápiát (HBOT), minden nap másfél órán át, heti öt alkalommal három hónapig. Vérmintákat vettek a résztvevőktől a kezelés megkezdése előtt, a vizsgálat első és második hónapjában, valamint két héttel a vizsgálat befejezése után.

A három hónapos kezelés alatt a résztvevők nem változtattak az életmódjukon, az étrendjükön, és az orvosi ellátásukban sem történt semmilyen változás, de a vérvizsgálatok alapján jelentősen megnőtt a telomerjeik hossza, valamint csökkent az öregedő sejtjeik száma.

A kutatók szerint ez a tanulmány azt bizonyítja, hogy az öregedés visszafordítható folyamat.

Shai Efrati, a Tel-Aviv-i Egyetem professzora a Jerusalem Postnak elmondta:

„A kutatók szerte a világon számos gyógyszert és környezeti beavatkozást vizsgálnak, hogy lehetővé tegyék a telomerek meghosszabbítását. Nekünk ez sikerült a HBOT módszerével, és ezzel bebizonyítottuk, hogy az öregedési folyamat valóban visszafordítható alapvető sejt-molekuláris szinten.” – mondta a szakember.

Azt is hozzátette, hogy az úttörő tanulmány „reményt ad és számos fiatal tudós előtt nyit ajtót, hogy az öregedést visszafordítható betegségként kezelje.”

Az öregedési hatások visszafordítása mellett az oxigénkezelés javította a betegek figyelmét, az információfeldolgozás képességét és a végrehajtó funkcióikat is.

Az emberek természetes módon általában azzal próbálják lelassítani az öregedést, hogy megváltoztatják az életmódjukat, egészségesebb étrendre váltanak, és rendszeres testmozgást végeznek – mondja Amir Hadanny, a Shamir Orvosi Központ vezetője – és ez valamennyire gátolja is a telomerek rövidülését, de a hiperbár oxigénkezelés hatékonyabb módszer.

Hadanny hozzátette: „Vizsgálatunkban mindössze három hónapos HBOT képes volt megnyújtani a telomerek hosszát olyan sebességgel, ami messze meghaladja a jelenleg rendelkezésre álló módszereket vagy életmódbeli változtatásokat.”

„Ma a telomerek rövidülését tekintik az öregedés biológiai alapjának, ez az öregedés biológiájának Szent Grálja. Mi pedig nemcsak lelassítjuk a hanyatlást, hanem egyenesen visszafelé haladunk az időben.” – mondta Efrati professzor.

Ez a tanulmány még csak a kezdet, ami radikálisan új megközelítési módot kínál az orvostudománynak a jövőre nézve.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.