KuriózumA tudósok elárulták, hogy miért képes az 59 éves holland férfi még...

A tudósok elárulták, hogy miért képes az 59 éves holland férfi még a legnagyobb hidegben is rövidnadrágban szaladni

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Jégembernek nevezik azt az 59 éves holland férfit, aki az orvosokat is ámulatba ejti, hogy miként képes extrém időjárási körülmények között maratonokat futni.

Wim Hof-nak nem számít, ha sarki hidegben, vagy a szaharai hőségben kell helytállnia, rajta mindig strandpapucs, vagy szandál és rövidnadrág van. Nincs szüksége vízre, pedig Nepálból indulva megjárta a Mount Everestet, a Kilimandzsárót. Leszaladt 21 kilométert a Namíb-sivatagban, és nem ivott közben egy kortyot sem. Semmi mágia nincs ebben, ezt állítja legalábbis Wim, mindössze egy légzéstechnika segítségével képes teljesíteni a távokat.

A férfi felkeltette a tudósok, orvosok figyelmét is, így nemrég az amerikai Wayne Egyetem kutatócsoportja, amelyet Otto Musik vezetett, vizsgálatokat végzett az 59 éves férfin, akit MRI-vizsgálatnak vetettek alá. Az erről szóló tanulmányban arról számoltak be, hogy Wim szervezete valamilyen módon képes egy olyan érzéstelenítő állapotba kerülni, amely megakadályozza abban, hogy a rendkívül hideg, vagy meleg hatással legyen a testére. És ezt az általa kifejlesztett légzéstechnikával éri el.

“Hogy véletlenül, vagy sem, de képes úrra lenni a testén, kizárva a külső tényezők hatását” – nyilatkozta Musik.

A férfi szerint ezt a módszert bárki elsajátíthatja, sőt tanfolyamokat is tart.

“Meg kell találni azt a kapcsolatot az agy és test között, amely képes megakadályozni a hideg és meleg érzet érzékelését” – mondta Hof.

A gyakorlat egyszerű: egy nyugodt helyet találva, el kell helyezkedni kényelmesen, mélyeket kell lélegezni, hogy a vér oxigénszintje megnőjön, és a széndioxid szintje pedig kisebb legyen. Ezzel a stressz szintje is csökken.

A kísérlet során Wim-nek egy speciális ruhába kellett bújnia, majd azután a testére 5 percenként hideg és forró vizet spricceltek az orvosok. Mikor a férfi testét hideg víz érte, akkor az orvosok megfigyelték, hogy a szervezete opiodokat és canabinoidokat termel, amelyek a morfinhoz hasonlóan blokkolják a receptorok érzékenységét, így a fájdalom nem alakul ki. Ezzel párhuzamosan Wim testében dopamin és szerotonin hormonok szabadulnak fel, amelyek euforikus érzést generálnak, ezért képes a holland Jégember a jég hátán is rövid nadrágban szaladgálni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek