HolotropikumA testszag elárulja mennyire vagy egészséges!

A testszag elárulja mennyire vagy egészséges!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Milyen illatuk van az embereknek? Erre a kérdésre, minden fejlett országbeli ember azt válaszolja, hogy parfüm, dezodor, szappan vagy egyéb erre a célra létrehozott illatszer illata a jellemző. Egy egész iparág épült napjainkban az emberi test illatának elfedésére viszont a probléma okát egyik sem oldja meg.

A testszag elárulja mennyire vagy egészséges!
Fotó: Jayel Aheram/Flickr.com

De miért is van a testünknek „illata”?

Testünk „illatát” a baktériumok okozzák. Az izzadság, melyet a testünk bizonyos területein található mirigyek termelnek szagmentesek, mindaddig, amíg a „rossz” baktériumok bomlasztó hatására kénes illatúak nem lesznek. A kén a magyarázata annak, hogy némely embernek hagyma vagy fokhagyma szaga van.

Még ha nem is vagyunk teljesen tudatában, de az illatoknak jelentős szerepe van az életünkben, hiszen ez alapján ismerjük fel családtagjainkat, választunk párt, ismerünk fel egy stressz helyzetet vagy egy veszélyt. A nők esetében a szaglás még kifinomultabb.

Testünk „illata” és az egészségi állapotunk közötti összefüggés!

A beteg emberek illata más, és ezt észreveszik az állatok is. Az Egyesült Királyságban létrehoztak egy olyan egészségügyi szervezetet, melynek keretén belül, kutyák segítségével ismerik fel a betegségeket még korai szakaszukban.

Testünk illatanyagokat bocsát ki különböző élethelyzetekben. Mivel a baktériumok befolyásolják a testszagot, jó, ha odafigyelünk ezekre a jelekre. A többnyire édeskés, gyümölcsös illat a diabétesz jelenlétére utalhat. A kellemetlen szájszag oka, hogy a szervezet nem tudja feldolgozni a méreganyagokat és azokat a szájon keresztül üríti ki.

Ha a vizelet erősen ammónia szagú, akkor az, húgyúti fertőzésre utalhat. A hal, a penészszag ugyanakkor bakteriális fertőzés eredménye lehet, ilyenkor javasolt egy piros áfonya lé kúra, valamint nyers zöldség diéta és a cukor teljes mértékű mellőzése.

A szaglásunk tudat alatt befolyásolja emberi kapcsolatainkat, hiszen inkább keressük olyan emberek társaságát, akik egészséges „illatúak”.

A dezodorok hatása

Ha testünk illata ennyi mindent elárul rólunk, mégis miért szeretjük annyira elfedni a dezodorok illatával? Talán, mert neveltetésünknél fogva nem szeretjük testünk természetes illatát. A dezodorok használata szinte kötelező modern világunkban, és nem vesszük figyelembe, hogy mennyire káros hatással van a szervezetünkre. A bennük található alumíniumnak köztudottan rákkeltő hatása van, mégis napi szinten használjuk azokat. Ugyanakkor a dezodor elpusztítja szervezetünk önvédő képességét, hiszen a benne található anyagok károsak úgy a „rossz”, mint a „jó” baktériumokra.

Hogyan befolyásolhatjuk testünk illatát? Semmi nem javítja jobban a kellemetlen testszagot, mint az egészséges étkezés. Ha friss, organikus és zömében nyers élelmiszert fogyasztunk, kiűzve étrendünkből a cukrot és a finomított élelmiszereket, jót teszünk vele a „jó” baktériumok elszaporodásának, melyek a jó testszagért felelősek.

Összegezve tehát igyekezzünk testünk „jó” baktériumainak táplálására és ez által megspórolhatjuk a dezodorokra kiadott jelentős összeget, ugyanakkor egészségünkre sem leszünk káros hatással.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek