HolotropikumA terhesség alatt tartott diéta módosítja a magzat DNS-ét

A terhesség alatt tartott diéta módosítja a magzat DNS-ét

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Brit tudósok állítják, hogy a kismama terhesség alatt tartott diétája kihat a magzat DNS-ére. A bbc.co.uk által közzétett információk szerint, az anya táplálkozási szokásainak következtében megnő a kockázat arra, hogy a csöppség túlsúlyban szenvedjen.

Fotó: Damien Cansse

A brit kutatás, amelynek eredményeit a „Diabetes” szakfolyóiratban teszik majd közzé, bebizonyította: amennyiben a kismama szénhidrátszegény ételeket fogyaszt, a baba DNS-ének alkotóelemei változáson mennek keresztül. Az állatokon végzett kísérletek nyomán megfigyelték, hogy a táplálkozásba bevitt változások módosítják a magzat génjeit, amely epigenetikus elváltozásokhoz is vezethet.

A kutatók szövetmintát vettek a köldökzsinórból, és „epigenetikus markereket” kerestek. Az eredmények azt mutatták ki, hogy a kevés szénhidrátot (cukrot és keményítőt) fogyasztó anyák gyerekeinél jelen voltak ezek a markerek. A tudósok pedig összefüggést látnak ezen mutatók és a 6–9 éves gyerekek túlsúlyossága között.

A szakemberek szerint, az epigenetikus elváltozások az RXRA génben lépnek fel, amely az A-vitamint érzékeli, és amely közrejátszik a sejtek zsírfeldolgozásában.

A kutatók azt tanácsolják a várandós nőknek, hogy tájékozódjanak a helyes táplálkozással és egészséges életmóddal kapcsolatban annak érdekében, hogy egészséges kisbabát hozhassanak a világra.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek