KuriózumA telefonok és táblagépek korai kamaszodást válthatnak ki, állítja egy tanulmány!

A telefonok és táblagépek korai kamaszodást válthatnak ki, állítja egy tanulmány!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Legújabb felmérések szerint a gyerekek túl sok időt töltenek az okostelefonok és táblagépek előtt. A török kutatók összegezve az eredményeket elmondták, hogy a digitális eszközök által kibocsátott kék fény összefüggésbe hozható a pubertás korai kezdetével.

Az eredményeknek köszönhetően jobban megérthetjük, hogy a modern szokások, különösen a képernyő előtt töltött túl sok idő, hogyan befolyásolhatják a gyermekek fiziológiai fejlődését.

A korai pubertás kezdete sok gyermeknél továbbra is megmagyarázhatatlan, bár néha összefüggésbe hozható genetikai tényezőkkel, agyi rendellenességekkel (például sérülésekkel vagy daganatokkal), vagy pajzsmirigy-, mellékvese- vagy nemi mirigy-problémákkal.

Az elmúlt években mind a fiúk, mind a lányok körében megnőtt a korai pubertás-jelenség, főleg a Covid-19 világjárvány idején.

A modern kütyük és a képernyő előtt eltöltött idő is szerepet játszhat?

Ennek tanulmányozására az ankarai Bilkent Kórház és a törökországi Gazi Egyetem tudósai 18 hím patkányt figyeltek 21 napon keresztül.

Az állatokat három csoportra osztották, és különböző ideig voltak kék fény hatása alatt: normál fényciklusban, 6 és 12 órán keresztül.

A kutatók azt találták, hogy a kék fénynek kitett hím patkányok sokkal korábban kezdték a pubertást.

Minél több ideig érte kék fény az állatokat, annál hamarabb kezdődött el esetükben a pubertás időszaka. A török ​​kutatók korábban hasonló korai pubertást figyeltek meg kék fénynek kitett nőstény patkányok esetében.

“Első alkalommal fedeztünk fel közvetlen összefüggést a kék fény expozíciója és a korai pubertás között hím patkányoknál” – mondta Dr. Aylin Kılınç Uğurlu, az ankarai Bikent Kórház kutatója.

A török ​​szakemberek hangsúlyozzák, hogy a patkánykísérlet eredményeit nem lehet úgy értelmezni, hogy az emberre is ugyanolyan potenciális hatása van a kék fénynek.

A kutatók jövőbeli tanulmányokat fontolgatnak, a következő lépésben a felnőtt patkányok reproduktív egészségére gyakorolt ​​hosszú távú hatásait vizsgálják.

Szerintük a kutatás megelőző intézkedésekhez vezethet, és hozzájárulhat annak megértéséhez, hogy a modern életmód hogyan befolyásolja az élettani fejlődést és a hosszú távú egészséget.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek