GasztroA teaivók használati kézikönyve

A teaivók használati kézikönyve

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Avagy miként profitálj a csésze teljes tartalmából. Nevezhetjük bárhogy, a cikk ugyanis a teafogyasztás rítusát, alapvető mozzanatait, gesztusait fogja részletezni ahhoz, hogy te mint kortyolgató maximálisan kihasználhasd az ízeket!

Mint ahogyan a bort sem szokták egyből felhajtani, hanem először az érzékszervekkel felmérni és kóstolgatni, úgy a teaivásnak is megvan a maga hagyománya, szokása. Így akár az is megeshet, hogy a megszokott mindennapos italból egy valódi kényeztetés lesz számodra, amely az érzékekig hatol.

A tea igen népszerű és közkedvelt folyadék. Már mi is megszoktuk, hogy naponta melegítünk egy kis vizet, beleáztatjuk a tasakocskát, és 5 perc múlva örülhetünk is az illatozó készítménynek. Azonban a tea valódi értékének közel háromnegyedét szalasztjuk el, ha nem úgy kortyoljuk, mint a profik! Íme mi kell ahhoz, hogy egy jó teát nyugodtan, igazi japán hangulatban és stílusban az utolsó cseppjéig kihasználj.

1. A minőségi tea a leveleiről ismerhető fel

Ha odafigyelsz arra, hogy milyen tealeveleket dobsz a csészédbe, sikeresen különválaszthatod a minőségi oldatot a mindennapitól. Például a fehér tea egészséges leveleit egy puffos, fehér rétegnek kell befednie, míg a japán zöld teafélék színe markáns kékes-zöldnek kell lennie.

A friss tealeveleken fényes, csillogó réteg áll, a teljes leveleknek pedig sokkal erősebb és intenzívebb az ízük, mint azoknak, amelyeket felaprítottak vagy összetéptek.

2. Tanulj meg valódi teát készíteni

A megszokott és praktikus tasakok helyett főzd inkább hagyományosan a teát, egész tealevelekből, amelyekre ráöntöd a forró vizet, majd néhány perc után leszűröd. A kifogás, mely szerint ez a módszer több időt igényel, alaptalan. Ugyanis csak egyes ritkább teafajoknál írnak elő 7–10 percnyi áztatást (ilyenek a fehér tea bizonyos válfajai), a legtöbb tea azonban 2–3 perc alatt el is készül. Mi több, manapság rengeteg olyan kellék kapható – csészék és teáskannák, amelyek jóval megkönnyítik a tea elkészítését.

Próbálj ki minél több teát, kísérletezz. Végül annál maradj meg, amely a leginkább megfelel neked úgy az aroma, mint az elkészítés szempontjából!

Olvastad már? Kávé helyett gyömbértea, avagy miként rázd le magadról a másnaposságot

3. Olvass a teáscsészéből

Még mielőtt belekóstolnál a készítménybe, csodáld meg a színét. Az áttetszősége sokat elmond annak ízéről. Hogy jobb rálátást nyerj a tea színére, használj átlátszó vagy belül fehér csészét. Amennyiben a tea színe sötét, de tiszta, biztosra veheted, hogy az íze erős lesz. Ha a teában egyéb származékok, apró levélmaradványok, szemcsék úszkálnak, abból azt szűrheted ki, hogy a minősége gyenge.

4. Kényeztesd az orrod

Nem hiába az ázsiaiak a nagy tea-szakértők. Ők ugyanis azt tartják, hogy a tea íze és aromája éppoly fontos, mint annak illata. Éppen ezért, külön rítus szerint fogyasztják a teát, felbecsülve annak minden értékét. Tajvan környékén például speciális csészékből isszák a teát azért, hogy maximálisan kihasználják annak illatát. Te is kísérletezhetsz otthon, méghozzá úgy, hogy keskeny szájú csészébe töltöd az italt, és behunyt szemmel mélyen beszippantod az intenzív illatot.

5. Kóstolgasd, élvezd az ízeket és relaxálj

Miután elcsábultál a tea mennyei illatától, bele is kortyolhatsz a csésze tartalmába. Akárcsak a bor esetében, elegendő egy csepp tea ahhoz, hogy a szádban tartsd és felmérd annak aromáját. Így felfedezheted, még mielőtt a torkodba engednéd, milyen ízt hagy a szádban: inkább olajost vagy krémeset, szárazon hagyja a szájüreget vagy nedvesen. Egyes teafajták képesek órák után is intenzíven megőrizni az ízt a szájban, miután elfogyasztottad őket.

Mindegyik teának más-más hatása van a közérzetre, a fizikai és pszichikai állapotra. Általában az emberek a zöld teát az elme megtisztulásával asszociálják, míg a fekete teát az energiával. Azonban ezen teafajok hatását ki-ki a maga módján tapasztalja meg.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek