OtthonA szőnyeg, évezredek óta a lakásdekoráció fontos eleme

A szőnyeg, évezredek óta a lakásdekoráció fontos eleme

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egyik alapvető elem a beltér megszemélyesítéséhez, díszítéséhez a szőnyeg. Nemcsak a padlót teszi puhábbá, kellemesebbé, hanem a lakás hangulatát is! Egy jól megválasztott szőnyeg pedig képes melegséget lopni a szívedbe, ahányszor csak megérinted. De tudod honnan származik ez a „csodaelem”?

Fotó: morguefile.com

A mesékből már megtudhattad, hogy az első példányok Ázsiából származnak. Aladdinnak ugyanis varázsszőnyege volt, amely körberepítette őt a világban, az 1001 Éjszaka Meséiben pedig Seherezádénak szolgált „közlekedési eszközként”.

Valójában a szőnyegek kb 3500 évvel ezelőtt jelentek meg – állítják a kutatók, akik arra is leltek bizonyítékot, hogy azokat a Perzsiában élő nomád törzsek szőtték. Az eddig felfedezett legrégibb szőnyeg Krisztus előtt 500-ból származik, és a Pazyrik nevet kapta.

Napjainkban a szőnyegnek igencsak fontos szerep jut: megmelegíteni a teret (szó szoros és átvitt értelemben is). Ugyanakkor egy olyan tárgy, ami hozzájárul a lakás szépségéhez, egy olyan belső dizájn-elem, amely képes teljesen megváltoztatni a dekort és megadni egy szoba tónusát.

A legelterjedtebb megnevezése a perzsaszőnyeg – nem csoda, hisz a perzsáktól ered a szőnyegkészítés technikája, amely a 13. században terjedt el, a mongol invázió után. A 15. századra a művészet valóságos iparrá fejlődött – a vibráló színek, a különleges modellek a szőnyegkészítés legnagyobb megvalósításai voltak. A legszebb darabok selyemből készültek, a királyi udvarokban, ezekkel ma a múzeumok büszkélkedhetnek. A perzsaszőnyegek ugyanakkor minőségi munkát is képviseltek, minőségi alapanyagokból (mint a gyapjú, gyapot vagy selyem) és eszméletlen kidolgozással, díszítőmotívumokkal.

A 17. században már érezhető volt a luxusra való igény, ugyanis megkezdődött az arany- és ezüstszálakkal történő szőnyegszövés, több ilyen példányt szállítottak Európába is. Az élénk színek és gazdag díszítőmotívumok kiválóan illettek az akkor hódító barokk és reneszánsz irányzatokhoz. Továbbá, azt is fontos megjegyezni, hogy a lengyel és perzsa nép szoros relációkat tartott fenn akkoriban, Lengyelország pedig rengeteg szőnyeget rendelt Perzsiából, amelyekből Párizsban kiállítást is szervezett, lengyel produkcióként híresztelve.

Időközben – a 16. században – a törökök is megpróbálják a szőnyegkészítést, természetesen perzsa mintára. A 19. században pedig a Kaukázus térségén népművészetként folyt a szőnyegszövés, geometrikus mintákkal. Ez nagyot lendített a termék népszerűségén, elterjedésén.

Indiában már a 8. századtól, a muzulmán hódítók behatolásának idejétől közismert volt a szőnyegszövés. Az indiai kikötő pedig lehetővé tette a szőnyegek Európába való szállítását. A kínaiak sem maradtak le, ők is gyönyörű példányokat készítettek, főként kék és sárga színekben, a 20. századtól azonban az exportálás hatására a motívumaik leegyszerűsödtek, inkább a modern fogyasztó igényeit igyekezték megcélozni.

Európában a 18. századtól lendült fel a szőnyeg használata, holott az első példányok már a 10. században bekerültek a kontinensre, méghozzá Spanyolországban. A 15. századtól beindul a szényegszövés művészete Európában is, ugyancsak keleti mintára. A legkiválóbb gyártók a franciák és az angolok voltak.

Azonban, az eredeti példányoknál szebbet senki sem tudott készíteni: a hagyományos indiai modellek absztrakt, egyedi stílusúak voltak, rengeteg csíkkal, cikcakkal, a színek pedig a feketét, sárgát, fehéret, pirosat és kéket ötvözték. A törzsek által készített szőnyegek fonott, horgolt vagy szőtt technikával születtek, de voltak olyan példányok is, amelyeket külön megfont csíkok összevarrásával, egymáshoz szövésével hoztak létre, rengeteg színnel és mintával.

Az 1700-as évektől viszont kezdetét vette az automatizált szőnyegszövés, és a kézimunka lassan feledésbe merült, vagy ha nem is, de eltűnt. A gépeknek köszönhetően azonban cifrábbnál cifrább modellek, minták, alakzatok készíthetők, így manapság a szőnyegek új korszakát – modern, változatos időszakát éljük. Lehetnek Svarowski-kristályokkal kirakottak, bőrből vagy gyapjúból készült egyedi darabok, ezek mint a modern világ mesterművei, amelyek ma is képesek meglágyítani a lakásunk belsejét.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek