HolotropikumA szerelem jót tesz a vérnyomásnak, csökkenti a fájdalmat és az allergiás...

A szerelem jót tesz a vérnyomásnak, csökkenti a fájdalmat és az allergiás reakciókat is mérsékli!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szerelem, a szeretet energiája a legnagyobb erő, amely képes jobbá tenni az életet, boldogságot, békét és nyugalmat hoz. És pont ennek köszönhetően az egészségre is jó hatással van.

Fotó: Unsplash.com

Egy új kutatás alapján kiderült, hogy a szerelem képes szabályozni a vérnyomást, általa csökken a fájdalom és az allergiás reakciók hatása is enyhül. Ha valakiben kialakul a szerelem érzése, összesen 12 agyi terület aktiválódik, legalábbis ezt állapították meg a kaliforniai University of Western Virginia szakemberei.

Szerelem esetén az agyban dopamin és oxitocin hormon szabadul fel, amelyek növelik a bizalom érzését és csökkentik a szorongást, stresszt, feszültséget.

“Egy olyan fontos életesemény, mint a szerelembe esés nem csak érzelmi hatást vált ki, hanem pozitív vetületei lesznek a test egészségére is” – magyarázta Sir Cary Cooper professzor, a University of Manchester munkatársa.

A szakember szerint a szerelem hatására javul az immunrendszer teljesítménye és az illető közérzete, sőt még a génekre és a koncentráció képességre is jó hatással van, ez egy két évig tartó, 50 nő bevonásával történő kutatás során derült ki – áll a Psychoneuroendocrinology nevű szaklapban.

A kaliforniai Stanford Egyetem egy kísérletébből, amelyben emberek agyáról készítettek számítógépes felvételeket, miközben az egyének olyan képeket nézegettek, amelyeken szeretteik voltak láthatók, kiderült, hogy ilyen esetben akár 40 százalékkal csökkenhet a fájdalomküszöbünk.

Így ha fájdalom kínoz, nézz rá a szerelmedre, és az érzés intenzitása alábbhagy. Az orvosok azt is megfigyelték, hogy a szerelmes, mély érzelmeket tápláló emberek könnyebben felépülnek a betegségekből, pedig ugyanazokat a gyógyszereket kapják, mint a nem szerelmesek.

Sőt, a csókolózás is rendkívül pozitívan hat a közérzetre, egészségi állapotra, hiszen egy 2006-ban, a Journal of Psychosomatic Research szaklapban megjelent tanulmány szerint 30 percnyi csókolózás csökkenti a hisztamin termelését, ami az allergiás reakciók gyakoriságának visszaesését is eredményezi.

2013-ban a Scandinavian Journal of Public Health szaklapban egy olyan tanulmány jelent meg, ami megállapította, hogy a többet csókolózó párok szervezetében alacsonyabb a rossz minőségi koleszterin szintje. A csókterápia legalább 6 hétig kell tartson, hogy a koleszterinszint csökkenni kezdjen – figyelmeztetnek a szakemberek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek