LélektárA szentelt hamu megvéd a fejfájástól?

A szentelt hamu megvéd a fejfájástól?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Talán egy újabb alternatív módszernek hangzik a fenti cím, de valójában úgy tartja az ősi néphagyomány – főleg a katolikus magyar vidékeken -, hogy aki a mai nap a szentmise keretén belül hamvazkodásban részesül, az mentesül a következő évig a fejfájástól.

hamu-es-kereszt

Honnan ered a szokás?

A keresztény ünnepkör egyik jeles napja  hamvazószerda a farsangi időszak utáni első nap. Ez a  a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdete.  Ezen a napon az ókereszténység idején a  bűnösök  levetették cipőiket és mezítláb, zsákruhába öltözve a püspök a templomba vezette őket, majd miután a bűnbánati zsoltárokat elimádkozták, fejükre hamut hintett, és kiutasította őket a templomból. A kiutasítottaknak egészen nagycsütörtökig tilos volt a templomba belépniük. A szokás fennmaradt és II. Orbán pápa 1091-ben elrendelte, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon. A mai nap a mise után a pap az előző évi barka hamuját újra megszenteli, s azzal rajzolja a keresztet a hívek homlokára. Miközben ezt mondja: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel” Ezt nevezik latinul: impositio cinerumnak azaz hamvazásnak.

A hamu, mint ősi szimbólum

A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak.  A hamu az elmúlásra, a halálra emlékezteti az embert. Ennek tükrében megjelenik Krisztusa szenvedése, halála, emberi testünk mulandósága és kezdetét veszi a negyven napos böjt. A böjt időszakában a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozat, kerül középpontba kifejezve az ember Isten iránt tanúsított szeretetét. A negyven nap alatt egy testi-lelki tisztulás zajlik, ami felkészít a test (hamu) elmúlásán túl, a lélek feltámadásának misztériumára.

A böjt, mint testi megtisztulás

A negyvennapos böjt a XI. századig olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit sem ettek; húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak. Az Egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de a mai napra és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti híveknek csak háromszor lehet étkezniük és egyszer jóllakniuk.

Függetlenül vallási hovatartozástól mindenki számára hasznos lehet egy olyan időszak kiválasztása, amikor tudatosan odafigyelve étkezésére lemond a testet terhelő nehéz ételekről és igyekszik lelkileg is ráhangolódni egy belső tisztulásra. Így kerülhet egyensúlyba test és a lélek, ami által közelebb kerülünk létünk és életünk igazi forrásához és misztériumához.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek