A szénsavas üdítőitalokról általában nincsen jó véleményük a szakembereknek, mármint az egészségügyi szakembereknek, mert a reklámszakemberek biztosan nem erről az oldalról közelítik meg, hanem az eladhatóság szempontjából érdekli őket egy termék.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Ezek a hűsítők legtöbbször tele vannak cukorral, ami elhízáshoz vezethet, de meggyűlhet a bajunk a keringési rendszerünkkel, vagy a szívünkkel is. Emellett olyan kémiai adalékanyagokat, színezékeket, ízfokozókat is tartalmaznak, amelyek növelik a betegségek kialakulásának esélyét.

1. Növelik az étvágyat

A mesterséges édesítőszerekkel dúsított üdítők azért problémásak, mert nagy mennyiségű kalóriát juttatnak be a szervezetbe, ami az agyat is megzavarja. Ha netán egy nap kiesik ez a kalóriadús folyadék, agyunk úgy érzékeli, hogy nem jutott a szervezet elég tápanyaghoz, így újabb kalóriabombát követel magának. Ezért esznek többet azok, akik rendszeresen fogyasztanak üdítőket.

2. Hízás

A sok evés, nagy mennyiségű táplálékfogyasztás, ahogy fentebb már írtuk, megzavarja az agy munkáját, hiszen hozzászoktatjuk ahhoz, hogy igenis, nekünk ez a napi ételadagunk, így ha másnap kevesebbel kell beérjük, akkor az agy tartalékolásra ad ki parancsot, így gyorsan hízásnak indul a test.

3. Krónikus betegségek

A mesterséges édesítőszerekről nemrég megállapították, hogy több mint 6 ezer termékben vannak jelen, ezek közül is az aszpartám a legveszélyesebb, amely krónikus betegségeket idézhet elő, ilyen az agydaganat, vagy a cukorbetegség, de nagyobb az esélye az Alzheimer-kór és szklerózis multiplex betegségek kialakulásának is.

4. Bélkárosító

Ha a videomegosztókon meg lehet nézni azt, hogy egy szénsavas üdítő mennyire nagyszerűen eltávolítja a rozsdát egy régi elemről, akkor gondoljunk csak bele, hogy ez a savas finomság mit művel a gyomrunkban, bélrendszerünkben. Emellett pedig a fogakat is nagyon károsítja.

5. Veseelégtelenség

A Harvard Egyetemen végeztek kísérletet, és megállapították, hogy azok a nők, akik naponta két üvegnél több üdítőt ittak, 30 százalékkal nőtt a veseelégtelenség esélye, azokhoz a nőkhöz viszonyítva, akik nem ittak ilyen hűsítőket.

6. Kiszáradás

Jó tudni, hogy a vizet egyetlen üdítőital sem helyettesíti, sőt még a szomjat sem oltja a legtöbb készítmény. Az is gondot jelenthet, hogy sok ilyen ital vízhajtó, így hozzájárul a szervezet vízvesztéséhez is, ami főként kánikulában igencsak veszélyes lehet.

7. Emésztési problémák

Egy tanulmány megállapította, hogy azok a személyek, akik rendszeresen fogyasztanak bármilyen üdítőitalt, 36 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy az évek során valamilyen emésztési rendellenesség alakuljon ki szervezetükben.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.