LélektárA szem - a világ népeinek szent szimbóluma

A szem – a világ népeinek szent szimbóluma

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szem jelentős spirituális jellegű szimbolisztikával bír, valamennyi Földön élő nép kultúrájában. A szem ugyanis az, amely kitárja számunkra a horizontokat, és amely hozzásegít, hogy egyedi módon érzékeljük az univerzumot.

Azt mondják, a szem a lélek tükre – ez megmagyarázza, miért is inkább spirituális szemszögből közelítik meg annak értelmezését.

A kereszténységben, Isten Szemét egy háromszög alakban ábrázolják, amely a hívők templomát szimbolizálja. A szem itt az Isten örök jelenlétét fejezi ki, amely megtalálható valamennyiünk szívében, és amely őrangyalként őrködik mindenki felett, akinek hite van.

Egyiptomban Hórusz Szemével (vagy Rá Szemével) találkozunk. Itt a szem a védelmet és az életet jelöli. A Seth-tel való összecsapásban Hórusz Szemét eltávolították a szoborról és összezúzták, csupán apró darabkák maradtak meg belőle. Mégis Toth-nak sikerült a maradványokat megmentenie és összeraknia, segítségül hívva a sólyom varázserejét.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy úgy az egyiptomi, mint a nyugati kultúrában a bal szemet a Hold jellemzőjeként, az északi irány szimbólumaként tartják számon, míg a jobb szem a Nap szimbóluma, és a déli irányt jelöli.

A harmadik szem

A „harmadik szem” jelképe a Spirituális Szem – a megérzéseknek, a lélek tükrének a szeme. Ezt a Chakra Ajnával (Homlokcsakrával) azonosítják, amely nem mindennapi megérzésekhez, érzékeket felülmúló észlelésekhez vezet. A Spirituális Szem az indiai főisten, Shiva homlokán található meg, és a lélek tükrét jelöli, amely mindent kozmikus perspektívában képes érzékelni.

Az álmok világában, a szemet az univerzum megfigyelésének új dimenzióival azonosítják. Az életre való jobb rálátást jelenti, valamint az erőt arra, hogy összpontosítsunk egy új szempontra. A szem továbbá azt az adottságot is jelölheti, amellyel a dolgok mögé látunk.

A szem szimbolisztikájába beletartozik a próféciák mondása, a jövőbelátás is. Erre már az ókor alkimistái és asztrológusai is rájöttek, akik valahányszor a csillagok állásáról beszéltek, az Ég Szemét említették, amelynek rálátása van az eseményekre, emberi sorsokra.

A legtöbb antik és mai ezoterikus filozófia azt állítja, a szem az a csatorna, amely egy új dimenzió felé vezet. Ebben az esetben a szem már nem egy fizikai szimbólum, hanem egy légies, éteri jelkép, ami lehetővé teszi, hogy a tudat belépjen az örökkévaló fejlődés kapuján. Az utazás egy sötét csatornán át történik (amelyet a pupilla képvisel), és mihelyt elérkeztünk a célhoz, azt mondják, miénk a megismerés, pontosabban a megvilágosodás.

Ha a különböző népek szemről alkotott véleményeit társítjuk a szem fizikai megjelenésével, egy olyan formát kapunk, amely a nullához – 0 számhoz és annak numerológiai értelmezéseihez vezet.

Továbbá, a szem szimbolisztikáját valamennyiünk saját értelmezése, meglátása is kiegészítheti, az a mód, ahogyan mi látjuk a világot, ahogyan mi éljük át azokat a helyzeteket, amelyek elé állít minket a sors.

A Szem szimbolikus értelmei tehát:

– az összpontosítás/koncentráció;
– világosság;
– vízió;
– prófécia;
– mindenttudás;
– lélekjelenlét;
– intelligencia;
– percepció, meglátás, érzékelés;
– megfigyelőképesség;
– lelki nyitottság;
– tudatosság, lelkiismeretesség.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek