LélektárA szavak karmikus ereje: ezért fontos, hogy figyelj a kimondott szavakra -...

A szavak karmikus ereje: ezért fontos, hogy figyelj a kimondott szavakra – ne mond azt, hogy nincs szerencséd, mert a végén így is lesz

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Amit a szádon kiejtesz az az életedben is megnyilvánul.

Minden megnyilvánulás a maga aspektusával együtt egy felvétel, ami lejátszik egy hangot, ez a hang pedig az emberi gondolat. Nincs olyan hely a világon, legyen az sivatag, erdő, hegy, ház, falu vagy város, ahol az egyszer kiadott hang hatása ne érződne egészen a jelen időkig.

Persze minden kiadott hangnak megvan a maga időtartama: tarthat évezredekig, néhány hónapig, napig, óráig vagy pillanatig – mivel bármi, ami szándékosan, vagy akaratlanul létrejön, él: megszületik és meghal, van kezdete és van vége.

Az ember érzi ezt a különböző helyek hangulatában. Egy hegytetőn állva az ember gyakran érzékeli azoknak a rezgéseit, akik valaha ugyanezen a helyen álltak, ahogy egy sivatagban is megérezheted a hely történetét: talán valaha ott is álltak házak, éltek emberek, mielőtt pusztasággá vált. Az ember érzékeli egy hely történetét, kapcsolatba, párbeszédbe kerül vele.

Ha elemezni akarjuk ezt a rejtélyt, fel kell ismernünk a szavak erejét. A szavak titka metafizikai tudomány, amelyet el kell sajátítanunk. Az egyes szavak mélysége eltérő. Mit gondolsz, ha valaki több száz szót mond ki naponta, mindnek ugyanakkora a hatása? Nem, egy szó ereje és hatása függ annak az embernek a lelkiállapotától, aki kimondja azt, a mélységtől, amiből fakad.

Például, könnyen megkülönböztethetjük egy folyamatosan megtévesztésre törekvő, nem őszinte ember szavainak erejét egy olyan emberétől, aki meggyőző, és mindig a lelke mélyéről szól. Az első esetben a kimondott szó nem lesz olyan erős és értékes, mint a másodikban.

Az őszinte ember szavában fény van, mélyen megérint.

Ha egy hang mögött szenvedés és megtört szív rejlik, a kimondott szóban igazság van, és képes megérinteni a hallgató lelkét. Ezzel szemben, ha egy komolytalan, felszínes ember beszél, a szavai is csak a felszínt érintik. Senkiben nem fog bizalmat ébreszteni, mert ennek ő maga is hiányában van.

Megkérdezhetnéd, vajon mi lehet olyan különleges egy szóban, hogy nyújthat segítséget, vagy, éppen ellenkezőleg, hogy árthat? Erre én azt válaszolom: semmi sem lehet élőbb a szavaknál, hiszen a hang a lélegzet kifejezési módja, a lélegzet pedig maga az élet.

Ezért a kimondott szónak nemcsak a hallgatóra van hatása, hanem arra is, aki kimondta azt. Ha valaki sértő szót mondott valakinek, az nemcsak a beszélgetőpartnerét érinti, de őt magát is.

A pesszimista, rosszkedvű ember gyakran fejezi ki a halállal vagy a kudarccal kapcsolatos gondolatait. De ha tudná, mekkora hatalmuk van ezeknek a szavaknak, megrémülne. Ha a szenvedő ember tartózkodna attól, hogy kimondja ezt a szót: „fáj”, sokkal jobbat tenne magának. Ha az ember, akit elkerült a szerencse, nem mondja ki ezeket a szavakat: „nincs szerencsém”, máris sokat tett önmagáért.

Ezért kell figyelnünk rá, melyek azok a szavak, amelyeket kimondunk. Nagyobb erő és érték rejlik bennük, mint gondolnánk.

Hazrat Inayat Khan tanítása

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek