HolotropikumA szakértők szerint a vizes palackokban több baktérium lehet, mint egy WC-ülőke...

A szakértők szerint a vizes palackokban több baktérium lehet, mint egy WC-ülőke felületén

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az újratölthető vizes palackok egyre népszerűbbek – különöse a nyári hőségben – de ez a környezetbarát megoldás meglehetősen káros lehet az egészségünkre, ha nem tisztítjuk rendszeresen.ó

A szakértők szerint a baktériumok meglepő mértékben elszaporodhatnak ezekben a palackokban, ezért ha nem tisztítjuk azokat rendszeresen, akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek – írja a Mirror.co.uk.

A waterfilterguru.com tanulmánya szerint az újratölthető vizes palackok átlagosan 20,8 millió telepképző egység (Colony-forming unit, CFU) baktériumot tartalmaznak, ami 40 ezerszer több mint ami egy WC-ülőke felületén található.

Milyen egészségügyi kockázatai vannak az újratölthető vizes palackoknak?

„Az újratölthető vizes palackok higiéniájával kapcsolatban gyakori tévhit, hogy mivel jellemzően tiszta vízzel töltjük meg, és csak a saját szánkkal érintkezik, nem kell gyakran tisztítani” – mondja Dr. Donald Grant, The Independent Pharmacy klinikai orvosa.

Azonban minden alkalommal, amikor a palackból iszunk, átvisszük a szájunkból a baktériumokat, amelyek aztán elszaporodhatnak benne.

„Bármi, ami újrafelhasználható, hajlamos lehet a szennyeződés, por vagy törmelék felhalmozódására, és ennek következtében a baktériumok elszaporodására” – magyarázta Dr. Suhail Hussain háziorvos. „Ezt súlyosbítja, hogy a vizes palackok ideális környezetet biztosítanak a baktériumok megtelepedéséhez, mivel nedvesek” – tette hozzá Hussain.

A nehezen hozzáférhető résekben, például a csavaros kupak belsejében vagy a felpattintható fedél alatt szintén felgyűlhet a kosz és a penész.

Ha például egy tornazsákban tároljuk a palackot, akkor a táska belsejéből vagy bármi más, benne tárolt dologból is átkerülhetnek rá a baktériumok, de akár a kezünkről is, amikor lecsavarjuk a kupakot.

Milyen típusú baktériumok lehetnek a vizes palackokban?

Ezek lehetnek olyan gyakran előforduló baktériumok, mint például a Streptococcus és a Staphylococcus, amelyek általában szimbiózisban élnek a gazdatesttel, de problémát jelenthetnek, ha felhalmozódnak, vagy amikor a szervezetünk legyengül.

A Streptococcus baktériumok influenzaszerű tüneteket, torokfájást, kiütést, ótvart (impetigo), fájdalmat és duzzanatot (cellulitis), izomfájdalmakat, valamint hányingert és hányást okozhatnak.

A Staphylococcus bőrfertőzést okozhat, beleértve a csomókat, duzzanatokat, hólyagokat és fájó szemhéjakat.

Az olyan baktériumok, mint az E. coli – ami a húgyúti- és bélfertőzések gyakori okozója – szintén gyakran megtelepedhetnek a vizes palackban, például a kupak levételekor vagy visszacsavarásakor. Ennek következtében számos egészségügyi problémával kell számolni – például gyomorpanaszokkal, hasmenéssel, hányással.

Az úgynevezett Gram-negatív baktériumok szintén felgyűlhetnek a vizes palackokban, és húgyúti fertőzést illetve tüdőgyulladást okozhatnak.

Ugyanakkor, ha a palack belsejében penészgomba képződik, az allergiás tüneteket okozhat, például orrfolyást, tüsszögést vagy vörös és viszkető szemet. A tünetek súlyosabbak lehetnek, ha valaki asztmás.

Milyen gyakran kell kimosni a vizes palackokat?

A megbetegedés kockázatának minimalizálása érdekében ideális esetben minden használat után ki kellene öblíteni a palackot, de minimum hetente néhányszor érdemes alaposan kimosni azt.

Ahhoz, hogy megszabaduljunk a baktériumoktól, csak forró vízre és mosogatószerre van szükség. Egyszerűen csak töltsd meg a palackot meleg, mosogatószeres vízzel, és rázd meg néhányszor, vagy hagyd ázni egy ideig. A kupakokra külön figyelmet kell fordítani, ezeket egy tiszta szivaccsal vagy kefével súrolhatjuk át.

Ha néhány napig elhanyagoltad a palack mosását, és egy alaposabb tisztításra van szükséged, áztasd éjszakára egy rész ecetből és egy rész vízből álló keverékbe. Ezután öblítsd ki, és hagyd alaposan megszáradni, mielőtt újra használnád.

A tárolás is fontos, hogy segítsen minimalizálni a kellemetlen mikrobákat. Amennyiben lehetséges, tartsd távol a palackot az olyan helyektől, amik a baktériumok gazdag táptalajai lehetnek – például az edzőtermi öltöző szekrény vagy egy sporttáska.

Emellett vízen kívül ne tölts mást a palackba, kerüld például a fehérje turmixokat és energiaitalokat, vagy más, cukros folyadékokat, mivel a cukor elősegítheti a baktériumok szaporodását.

Ne hagyd a vizes palackot hosszú időre a napon, vagy az autó pohártartójában, mert a meleg és a nedvesség keveréke szintén elősegíti a baktériumok szaporodását.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek