HolotropikumA szakértő szerint a koronavírus a Föld lakosságának akár 60%-át is megfertőzheti

A szakértő szerint a koronavírus a Föld lakosságának akár 60%-át is megfertőzheti

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A koronavírus a világ népességének akár két harmadára is kiterjedhet, nyilatkozta a The Gurdiannak a Hongkongi Egyetem epidemiológusa, Gabriel Leung professzor, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője bejelentette, hogy azok a betegek, akik úgy fertőződtek meg, hogy soha nem jártak Kínában, „még csak a jéghegy csúcsát jelentik”.

Leung professzor szerint most a legfontosabb feladat a jéghegy méretének és alakjának megállapítása. A másik legfontosabb dolog, annak megállapítása, hogy a Kína által bevezetett intézkedések valóban hatásosak lehetnek-e a járvány megfékezésében, mert ha igen, akkor más országoknak is fontolóra kellene venniük ezeket.

Az is kérdéses, hogy, még ha a szigorú intézkedések hatásosnak is bizonyulnak, vajon meddig lehetséges fenntartani őket, „és ha megszüntetjük ezeket a korlátozásokat, akkor a fertőzés ismét visszatér és tombol majd?” – vetette fel dr. Leung.

Ha azonban kiderül, hogy az életbe lépett korlátozások mégsem hatékonyak, akkor a világnak szembe kell néznie a ténnyel, hogy a koronavírus terjedését nem tudjuk megállítani. Ebben az esetben pedig arra kell törekednünk, hogy minél inkább enyhítsük a hatását.

A legtöbb szakértő úgy gondolja, hogy minden fertőzött személy további 2,5 személynek adja tovább a vírust, ez pedig 60-80%-os „támadási arányt” jelent.

„A világ népességének hatvan százaléka rettenetesen nagy szám” – mondta Leung.

Még ha a halálozási arány 1% körüli is marad, ami Leung szerint lehetséges, figyelembe véve az enyhébb eseteket, a halálesetek száma még így is rendkívül nagy lenne.

Leung, aki a 2002-2003-as SARS-járvány idején is fontos szerepet játszott, január végén arra figyelmeztetett a Lancet orvosi lapban, hogy a vírus megjelenése valószínűleg „exponenciálisan növekedni fog” Kína más nagyvárosaiban is, és elkerülhetetlenné válhat, hogy a járvány világszerte felüsse a fejét a nagyvárosokban, a már fertőzött, de tüneteket még nem mutató betegek mozgása miatt.

A szakértők próbálnak képet alkotni a lehetséges történésekről.

„Vajon a világ népességének 60-80%-a is megfertőződhet? Talán nem. Az is lehet, hogy a fertőzés hullámokban terjed majd. Az is lehet, hogy a halálozási arány idővel csökkenni fog, mert az a vírusnak sem segít, ha mindenkit megöl, aki az útjába kerül, hiszen így saját magát is elpusztítja” – mondta Leung.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek