HolotropikumA szakemberek szerint ezért alszunk kevesebbet az életkor előrehaladtával

A szakemberek szerint ezért alszunk kevesebbet az életkor előrehaladtával

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az orvostudomány alapján 45-50 év után egy embernek csökken az alvásigénye. Azonban nem ért egyet ezzel az állítással a Chicago University alvásszakértője, dr. Leila Kheirandish-Gozal, ugyanis a szakember úgy véli, nem az alvásigény csökken az évek múlásával, hanem a pihenésről kialakított kép változik meg.

A szakemberek szerint ezért alszunk kevesebbet az életkor előrehaladtával

Dr. Kheirandish-Gozal szerint a szervezet, ahogy telnek az évek, úgy változik, és próbál alkalmazkodni az új körülményekhez. A szakember szerint idősebb korban is meg kell próbálni napi 8 órát aludni, mert ezzel csökkenteni lehet a kognitív képességek, a memória romlását, az elhízás kialakulását, valamint a keringési betegségek kialakulását.

Michael Grandner, a University of Arizona kutatóközpontjának vezetője szerint kimutatható, hogy 60 év felett az emberek valóban kevesebbet alszanak, nem tudnak mélyen, több órán keresztül nyugodtan aludni, mert a szervezet valamiért éberebb üzemmódba kapcsol, olyan ritmust diktál, amibe nem fér bele a “sok” alvás.

Dr. Grandner azt tanácsolja az idősebb generáció tagjainak, hogy próbáljanak meg napi 7-8 órát aludni, de hangsúlyozta, mindig lesznek olyanok, akiknek ennél kevesebb alvás is elég.

A Baylor Medical College professzora, Max Hirshkowitz szerint attól is függ, hogy valakinek mennyi alvásra van szükség, hogy milyen tevékenységet végez, mert nem mindegy, hogy valaki 14 órán keresztül teherautót vezet, vagy matematikai feladatokat kell megoldjon.

Tanulmányokkal igazolták, hogy az agy és az egész szervezet is 7-8 óra alvás után teljesen képes regenerálódni. Viszont ha valaki 6 óránál kevesebbet alszik, akkor ezen regenerációs folyamat már nem fog teljesen végbemenni.

Dr. Hirshkowitz szerint az éjszaka második felében olyan folyamatok mennek végbe az agyban, amelyek az érzelmi stabilitásért felelnek. Ha valaki ebben a periódusban nem alszik, akkor másnap kevésbé lesz érzelmileg kiegyensúlyozott.

A szakemberek szerint az rendben van, ha valaki délután 40-50 percet alszik, és feltölti lemerült energiakészleteit, így délután és az este folyamán jobban érezheti magát, sikeresebben helyt tud állni a különböző tevékenységekben.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek