OtthonA szakember szerint eddig te is rosszul használtad a radiátort: 4 gyakori...

A szakember szerint eddig te is rosszul használtad a radiátort: 4 gyakori hiba, ami megnöveli az energiaszámlát!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sokkal magasabb lehet a fűtésszámla, ha nem használod megfelelően a radiátorokat. Talán eddig nem is tudtad, de az olyan apró hibák, mint például a radiátorra teregetett ruhák, vagy az előtte levő bútorok nagyon lefojtják a meleget, és éppen ezért sokkal nagyobb lehet a számla.

A költségek csökkentése érdekében elmagyarázzuk, hogyan kerülheted el a leggyakoribb hibákat.

1. Ne teregesd rá a ruhákat

Természetesen sokkal hamarabb megszáradnak a ruhák a radiátoron, de soha ne teríts rá még a legkisebb darabokat, például zoknit sem. Fennállhat annak a veszélye, hogy emiatt többet fizetsz majd.

A fűtőtestekre terített vagy fölé akasztott ruhák megakadályozzák a meleg terjedését, így nem fogod annyira érezni a meleget. Éppen ezért sokkal több ideig fogsz fűteni, mint máskor, vagy állandóan feltekered a szabályzót.

“Soha ne száríts ruhát a radiátorokon, mert ez megnehezíti a kazán működését, és nem fogja tudni annyira kifűteni a helyiséget” – mondja Joanna Flowers brit gázmérnök.

2. Ne tegyél bútorokat a radiátor elé

Ha bútorokat teszel a radiátor elé, blokkolni fogják a meleg levegő keringését a helyiségben. Éppen ezért sokkal több ideig, vagy magasabb hőfokon fogod használni a fűtést. Bármi, ami megakadályozza a fűtési rendszer hatékony működését, a számla növekedését eredményezi.

“A radiátorok előtt soha ne legyen semmilyen akadály. Az előtte lévő tárgyak elnyelik a radiátor hőjének egy részét, így több pénzbe kerül a fűtés. Az egyik legnagyobb hiba az, ha a kanapét a radiátor elé teszed” – nyilatkozta a The Sun-nak Will Owen, energetikai szakértő.

Ha átrendezted a bútorokat, és még mindig fázol, öltözködj rétegesen, vagy használj melegvizes palackot, esetleg takarózz be. A réteges öltözködésnek köszönhetően kb. évi 400 fontot takaríthatsz meg .

3. Ne hagyd minden szobában bekapcsolva a radiátorokat

Amikor bekapcsolod a fűtést, győződj meg arról, hogy a radiátorok nincsenek bekapcsolva minden egyes szobában. Pénzt takaríthatsz meg, ha csak abban a szobában hagyod őket menni, ahol éppen tartózkodsz. Ezzel a trükkel évi több ezer forintot takaríthatsz meg.

4. Figyelj arra, hogy rendesen működjenek

Ha a radiátorok bizonyos részei hidegek, akkor itt az ideje hívni egy szakembert, mert levegő rekedt a radiátor belsejében. A radiátor légtelenítése egy egyszerű művelet, és megakadályozhatja, hogy sokkal többet kelljen fizess. Kapcsold be a fűtést, és bizonyosodj meg róla, hogy a rendszer megfelelően működik.

Mielőtt bármi mást tennél, győződj meg róla, hogy a radiátorok teljesen fel vannak melegedve. Ha hideg részeket érzékelsz rajta, főleg a felső részen, akkor azt jelenti, hogy levegő szorult a bele. A radiátor szellőztetése nem egy bonyolult művelet, de ajánlott mégis szakembert hívni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek