KuriózumA sör növeli az problémamegoldó képességet

A sör növeli az problémamegoldó képességet

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha bonyolult problémát kell megoldanod, bonts fel egy üveg sört! Erre a meglepő következtetésre jutottak az Illinois Egyetem kutatói, akik szerint az alkohol javítja, illetve serkenti a problémamegoldó képességeket.

A Jennifer Wiley professzor által vezetett kutatás eredménye egyértelműen kimutatta, hogy az alkohol okozta szédültség vagy mámor növeli a memória kapacitását, pontosabban „azt a képességet fejleszti ki az agyban, mely szerint eszünkbe jut egy dolog, míg egy másikra gondolunk”.

Ha redukáljuk ezt a képességet, vagyis ha kezd kiürülni belőlünk az alkohol, az agyunk már kevésbé lesz fogható az új megoldásokra vagy a gondolkodási stratégiák kidolgozására. A kutatásból ugyanis az derült ki, a mámoros állapotban lévő személyek 40%-kal több problémát oldottak meg, és sokkal hamarabb is végeztek a munkájukkal, mint azok a társaik, akik meg sem kóstolták a szeszes italt.

A professzorasszony szerint, a megállapítás lényege a következő: a tény, hogy túlságosan összpontosítunk valamire, tulajdonképpen elzárja az utat az új lehetőségek elől. Míg egy rugalmasabb állapot, mint amelyet az alkohol képes okozni, szükséges ahhoz, hogy a kreatív és hatékony megoldások a felszínre kerüljenek – magyarázta Wiley.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek