HolotropikumA rákot korai stádiumban kimutató vértesztet dobnak piacra az elkövetkező öt évben

A rákot korai stádiumban kimutató vértesztet dobnak piacra az elkövetkező öt évben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Japán tudósok egy olyan vérteszt kifejlesztésén dolgoznak, amely által 13 ráktípus gyors és korai diagnosztizálása válik lehetővé. A japán országos rákközpont kutatói által kifejlesztett teszt többek között a mellrákot, a gyomorrákot, a nyelőcsőrákot, a petefészekrákot, a prosztatarákot, valamint a húgyhólyagrákot képes diagnosztizálni.

verteszt

A hírügynökségek szerint a teszt a daganatos betegségek mellett a degeneratív betegségeket is, mint pl. az Alzheimer-kór, képes lesz kimutatni. A technológia azon az eljáráson alapul, amelyik kimutatja a mikro-ribonukleinsav molekuláit mutatja ki a vérben. A mikro-RNS molekulák nagy száma ugyanis a rákbetegség kialakulására utalhat.

A kutatók eddig mintegy 2500 típusát azonosították a mikro-RNS molekuláknak, amelyek a kutatók reményei szerint a különböző rákfajták markerei lehetnek. A szűrővizsgálat kifejlesztéséhez a kutatók 65 ezer páciens vérsavó- és szövetmintáját elemzik.

Hotta Tomomicu, az országos rákközpont igazgatója szerint, ha kidolgozzák a világ első, nagy pontosságú ráktesztjét, az évekkel hosszabbíthatja meg az egészséges emberek életét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint globális szinten a rák az egyik leggyakoribb oka az elhalálozásoknak. Csak 2012-ben 8,2 millió ember halt meg valamilyen daganatos betegségben. A leggyakrabban előforduló ráktípusok pedig a tüdőrák, a gyomorrák, a májrák, a vastagbélrák, valamint a mellrák.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek