HolotropikumA rák kevésbé ismert tünete, ami evés közben jelentkezhet + 3 tünet,...

A rák kevésbé ismert tünete, ami evés közben jelentkezhet + 3 tünet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Bizonyos tünetek, amik étkezés közben vagy közvetlenül utána jelentkeznek, akár a rák egyik fajtájára is utalhatnak, ezért érdemes rájuk fokozottan odafigyelni.

A nyelőcsőrák viszonylag ritkán fordul elő, a rákos megbetegedések közül ez a 14. leggyakoribb. Tízből négy esetben általában 70 éves kor fölött diagnosztizálják – írja a The Sun.

A nyelőcső (oesophagus) a mellkasban elhelyezkedő, izmos falú, nyálkahártyával bélelt csőszerű szerv, ami a garatot köti össze a gyomorral. A nyelőcsőrák pontos oka nem ismert, de a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás és az egészségtelen táplálkozás növelheti a kockázatát.

A következő négy tünet akár nyelőcsőrákra is utalhat.

Nyelési nehézségek

A nyelési nehézség vagy dysphagia étkezés közben jelentkezik. Két típusa van: oropharyngealis dysphagia, amely a szájat vagy a torkot érinti; és nyelőcső dysphagia, ami a táplálékcsőre van hatással.

A dysphagia evés vagy ivás közben köhögést vagy fulladást okozhat, és azt az érzést keltheti, mintha az étel elakadt volna a torokban vagy a mellkasban.

Ezenkívül a tartós nyáladzás, az étel megfelelő megrágásának képtelensége, illetve az evés vagy ivás közben jelentkező gurgulázó hang is árulkodó jelek lehetnek.

Tartós emésztési zavar és gyomorégés

A tartós gyomorégés és egyéb emésztési zavarok szintén olyan tünetek, amikkel tanácsos orvoshoz fordulni.

Ez azt jelentheti, hogy fájdalmat vagy kellemetlen érzést tapasztalunk a has felső részében (diszpepszia), vagy égető fájdalmat a szegycsont mögött.

Ezt az érzést a savas reflux váltja ki, ami azt jelenti, hogy a gyomorsav a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe. Ez kellemetlen savanyú ízt okozhat a szájban illetve savanykás szagot az orrban.

Ezek a tünetek általában nem sokkal evés vagy ivás után jelentkeznek.

Megmagyarázhatatlan fogyás

Az étvágytalansággal párosulva a megmagyarázhatatlan fogyás a nyelőcsőrák egyik jellemző tünete lehet. A betegek nagyjából fele tapasztalja ezt a tünetet, ami azért is előfordulhat, mert kevesebbet esznek a nyelési nehézségek miatt, így kevesebb kalóriát visznek be a szervezetbe.

Fájdalom a torokban vagy a szegycsont mögött

Amellett, hogy a beteg nehézséget tapasztal, a nyelés fájdalmas is lehet. Ez a fájdalom akár állandó égő érzésként is jelentkezhet, amely a szegycsont mögött, vagy a lapockák között is érezhető, és rosszabbodhat nyeléskor vagy emésztési zavarok esetén.

Ugyancsak árulkodó tünet lehet a táplálék felöklendezése, a tartós, esetleg véres köhögés, rekedtség és a sötét színű széklet.

A felsorolt tüneteket természetesen nem minden esetben rák okozza, és számtalan más problémára is utalhatnak, de ha tartósan jelentkeznek, mindenesetre érdemes orvoshoz fordulni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek